25 procent i årskurs två i gymnasiet i Göteborg, drygt 850 elever, har svarat att de har provat lustgas som för att berusa sig. Foto: SVT

Var fjärde gymnasieelev i årskurs två har provat lustgas: ”Hög siffra”

Uppdaterad
Publicerad

Lustgas som festdrog har blivit allt vanligare. Nu visar en enkät från Göteborgs stad att var fjärde gymnasieelev i årskurs två har provat lustgas i berusningssyfte.

Lustgas har länge använts som smärtstillande inom vården, men har också blivit en allt mer populär drog att berusa sig med bland unga. Gasen är i dagsläget inte olaglig, men det finns risker vid användande, som exempelvis syrebrist och nervskador.

I årets enkät om skolelevers drogvanor ställer man för första gången frågor om lustgas. Bland skolelever i Göteborg har 25 procent i årskurs två i gymnasiet, drygt 850 elever av totalt 3 523, svarat att de har provat lustgas som partydrog.

Undersöks för första gången

Bland niondeklassarna handlar det om cirka 7 procent, nära 260 elever av 3 690 svarande. Majoriteten uppger att de testat lustgas under det senaste året. 

– Det här är något man har hört mer och mer om. Vi kan inte säga så mycket mer om utvecklingen om detta i dagsläget, det är först vid nästa undersökning vi kan göra det, säger Karin Patriksson, utvecklingsledare i socialförvaltningen Centrum, i ett pressmeddelande.

”Viktigt att prata om”

På mottagningen Mini-Maria, som tar emot unga med olika typer av beroenden, har man märkt av ett ökat antal ungdomar som även tagit lustgas. 

– Vi frågar efter det när vi frågar vad de testat och så, även om det inte är narkotikaklassat. Det är viktigt att man pratar om det så att unga blir medvetna om riskerna. Vi har haft någon enstaka ungdom som använt mycket lustgas och råkat illa ut, säger Kerstin Nordin, enhetschef Mini-Maria.

Vad tänkte du om resultatet från skolenkäten?

– Jag blev ganska förvånad faktiskt, tyckte det var en hög siffra, men samtidigt har jag förstått att det är populärt och lätt att använda för ungdomar.

Undersökningen visar också att alkoholkonsumtionen och narkotikaanvändningen bland unga i Göteborg minskat sedan förra mätningen 2019.

Lustgas

Lustgas är en färglös gas som luktar lite sött och har det kemiska namnet dikväveoxid.

Namnet lustgast kommer av att gasen ger ett rus som ofta framkallar skratt eller fnitter.

Lustgas har länge använts som smärtlindrande medel inom vården, främst vid förlossningar.

Vid inandning av höga doser kan gasen orsaka syrebrist som kan leda till medvetslöshet och hjärnskador. Syrebristen kan även orsaka hjärtrytmrubbningar och plötslig död.

Vid långvarit missbruk finns risk för neurologiska skador, med balanssvårigheter och påverkan på benmärgen som följd.

Källa: Giftinformationscentralen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.