Två kvinnor gejmar sitter framför dator.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ta del av flera exempel på trakasserier i den hårda gejmingvärlden och hör hur idén om ordboken föddes. Foto: Dalmar Namazi

Sexism och trakasserier – kränkningar vanligt inom e-sport

Uppdaterad
Publicerad

”Att varje dag få höra att man är fet, ful, borde stå i köket och ta livet av sig har såklart satt spår i mig”. Så låter en av många vittnesmål i ordboken som svenska e-sportsförbudet tagit fram om ungdomar som utsätts för kränkningar online.

I helgen avgjordes det nordiska mästerskapet för damer inom dataspelet Counterstrike på Världskulturmuseet i Göteborg.

Svenska landslaget lyckades inte ta sig till final, men svenska e-sportförbundet tog tillfället i akt att dela ut sin nya bok som uppmärksammar den hårda attityden inom gejmingvärlden.

– De här typen av språk är det som våra barn och ungdom bemöts av. Det skulle aldrig accepteras i nån annan idrott, så varför accepteras det här?säger Lillie Klefelt från svenska e-sportförbundet.

Har tagit fram ordbok

Den 95-sidiga ordboken består av vittnesmål och ordlistor på vad gruppen kallar för ”råa och obehagliga” ord som förekommer inom gejmingvärlden.

Förbundet menar att många unga tjejer slutar gejma i tidig ålder när de mötts av bland annat sexuella trakasserier.

– Nån sa ”är du en tjej?”, då ska jag hitta dig och våldta dig, nämner Lillie som ett konkret exempel på trakasserier som hennes vän hade råkat ut för.

Varningen: Kan uppfattas stötande

E-sportsförbundet flaggar för att bokens innehåll kan uppfattas som stötande, kränkande och direkt olämpligt. Det handlar om kränkningar mot minoriteter, kvinnor och funktionsvarierade personer.

Dock tycker förbundskaptenen för landslaget Fredrik Kempf att dessa saker behöver lyftas för att man ska kunna motarbeta dem.

– Det här är någonting som ungdomar ska aldrig behöva ta del av. Sexism trakasserier, våld och hat. Det måste försvinna från den digital kultur som e-sporten är, säger han.

ordboken

Ordboken har tagits fram av svenska e-sportslandslaget i samarbete med Svenska Spel som huvudsponsor.

Innehållet bygger på undersökningar och vittnesmål från ett flertal gejmers.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.