• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Så utbrett är hot och trakasserier inom gaming: ”Tyvärr vardagsmat”

Uppdaterad
Publicerad

I dag släpps SVT Edits dokumentär “'Vi ska skära upp din f***a – brotten i gamingvärlden” som skildrar hur användare på Twitch får utstå hat och trakasserier. Ett problem som blivit symtomatiskt för hela gamingsfären – men främst för kvinnor.

– Det är tyvärr vardagsmat för alla gamers, säger Lillie Klefelt, grundare av föreningen Female legends.

Female legends, som verkar för inkluderande spelande, utförde 2021 en enkätundersökning där en majorietet av de 300 tillfrågade uppgav att de fått utstå trakasserier i samband med sitt spelande. Problemet är således inte avgränsat till Twitch utan utbrett inom gaming i stort, enligt Lillie Klefelt. 

– Alla gamers får utstå hat och hot online, men när det kommer till kvinnor handlar det mycket oftare om kön eller personangrepp, säger Klefelt till Kulturnyheterna.

75 miljoner meddelanden borttagna 

Klefelts analys är att det beror på att interaktionen mellan spelare ofta är okontrollerad och att många barn spelar utan vuxen närvaro. Hon kallar det för ett “generellt klimatproblem”, som även är närvarande inom spelstreaming. 

Twitch för ingen specifik statistik över hot och trakasserier mot enskilda användare. Men under den första halvan av 2022 togs dryga 75 miljoner chattmeddelanden som bryter mot plattformens riktlinjer, där regler om hot och trakasserier ingår, bort. 

Under samma period stängdes dryga tre miljoner konton av permanent för brott mot riktlinjerna. 

Dataspelsbranschen: skillnad på spel och spel 

Branschorganisationen Dataspelsbranschen delar bilden av att spelklimatet är problematiskt. 

– Jag tror att det beror på fler saker, bland annat en ansiktslöshet mellan spelarna och en konsekvenslöshet, säger talesperson Per Strömbäck. 

Han menar att branschen har ett ansvar att motverka exempelvis hot och hat genom att införa konsekvenser, som att stänga av användare. Dock är det svårt, menar han, när samtalsklimatet flyttar till ett forum där företagen inte längre har kontroll.

Samtidigt framhåller han att spelcommunityt i många fall även är sammanhållna och värnar om varandra, men att det skiljer sig mellan olika typer av spel. Strömbäck ger simulator- och actionspel som exempel där det förstnämnda har en mindre hotfull jargong jämfört med det senare.

Twitch

Twitch är ett socialt medium för direktsänd videoströmning med fokus på tv- och dataspel. Tjänsten låter spelare skapa egna kanaler där de kan ladda upp material och även chatta med sina tittare. Twitch sänder även olika E-sporttävlingar.

Plattformen används av ca 31 miljoner människor dagligen globalt och i Sverige uppger 1 av 10 internetanvändare över 8 år att de använder Twitch.

Källa: Internetstiftelsen, Twitch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.