I ett konferensrum på Norra Älvsbors länssjukhus sitter 23 elever. Det är deras första vecka på sjukhuset, men i slutet av maj kommer de att vara färdigutbildade vårdbiträden.
– Det är min dröm att jobba med vårdomsorg, säger Nour Alghadim som är av de framtida vårdbiträdena.
Brist på sjuksköterskor
Brist på framförallt sjuksköterskor gör att NU-sjukvården kommer att anställa sjukvårdsbiträden under sommaren. En yrkesroll som i stort sätt försvann från de svenska sjukhusen för över tjugo år sedan.
– Vi har stor brist på personal, därför måste vi avlasta och få till extra helt enkelt, säger Kerstin Blomgren, enherschef för HR—avdelningen.
Peter von Bothmer har valt att påbörja intensivkursen. Precis som de flesta av deltagarna har han aldrig tidigare jobbat på sjukhus. I fyra veckor ska de bland annat få lära sig om patientkontakt, hygienfrågor och hur det är att arbeta på sjukhus.
– Jag har jobbat inom vaktmästeri i femton år. Jag började faktiskt när jag var yngre att läsa till undersköterska men jag kände att det inte riktigt var min grej just då. Nu kändes det bättre att testa, jag har varit arbetslös ett tag nu så då kändes det bra att prova något nytt, säger han.
Bara över sommaren
Anställningen sträcker sig sedan fram till slutet av september. Men det är ännu inte bestämt ifall vårdbiträdena kommer att vara en del av NU-sjukvården även efter sommaren. Än så länge är tanken att bara lösa sommarbemaningen.
– När det gäller sommaren så är det svårt att få tag på undersköterskor, så det här var ett tillfälle att anställa sjukvårdsbiträden, säger Kerstin Blomgren.
Dom framtida sjukvårdbiträdena kommer att ha mycket patientkontakt och ta över vissa arbetsuppgifter som annars hade tillfallit undersköterskor och sjuksköterskor. Bland annat kommer dom att få jobba med förflyttningar av patienter, lämna prover och hjälpa patienterna. Dom kommer inte att jobba medicinskt.
– De ska jobba med patientnära arbete och göra enklare arbete.
Utbildningsplan inte bestämd
Det var i våras som kommunal och arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting kom överens om att vårdbiträden skulle återinföras med specifika utbildningskrav. Det är ännu inte bestämt vad den utbildningen skulle innehålla. NU-sjukvården har istället utformat en egen intensivutbildning.
– Vi får utvärdera och se hur det här fungerar och hoppas på att vi ska fortsätta,. Säger Kerstin Blomgren.