Studenterna Linnéa Sjöberg och Åsa Rogenfelt kalibrerar sensorerna som ska registrera hovarnas avstånd över chalmershindret. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Världsunikt laserhästhinder i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

För första gången kan både ryttare och publik få se hur högt hästen hoppar över ett hinder med hjälp av laser, något som är världsunikt enligt Chalmers som står bakom hindret.

Imorgon drar den svenska hästsportens stora dragplåster Gothenburg Horse Show igång i Scandinavium för 40:e gången.

Maximerar hoppningen

Nytt för i år är ett samarbete med Chalmers där forskaren och docenten, Magnus Karlsteen, tillsammans med studenter tagit fram ett sätt att mäta hur högt hästen hoppar över ett hinder. Något som kan hjälpa ryttaren att maximera sin hoppning.

– Man får en känsla för hur man ligger till. Är man för högt över bommen ofta så förlorar hästen energi och ligger man för nära så får ryttaren chansen att korrigera det så att man slipper riva hindret, säger han.

Syns på jumbotronen

Det specialutvecklade hindret mäter med hjälp av laserstrålar hur högt över den översta bommen som hästen hoppar. Värdet som mäts upp kommer att läggas upp på jumbotronen så att både publik och ryttare kan ta del av resultatet i realtid under tävlingens gång.

Hindret är enligt Magnus Karlsteen världsunikt.

– Vad vi vet så är det första gången som man mätt på detta sätt och visat upp det för en publik.

Vill sätta Göteborg på kartan

Intresset för att vara med och ta fram hindret inför Gothenburg Horse Show visade sig vara stort bland studenterna på Chalmers.

– Det är jättekul att så många ville vara med. Det är nyttigt för studenterna samtidigt som vi vill sätta Göteborg på kartan som ett teknikcentrum när det gäller hästsport, säger Magnus Karlsteen.

Gothenburg Horse Show pågår mellan den 24-28 på mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.