I sommar har det dykt upp en ny brännmanet som är okänd för många. Den är blå i stället för röd – men för manetforskarna är det en gammal bekant.
– I år ser man många blåa brännmaneter, en sort som inte setts till på många år. Men lite längre tillbaks i tiden var den mycket vanlig så det är inte så att det plötsligt har blivit många av dem. Det handlar mer om att de varit borta ett tag, säger Lene Friis Möller, manetforskare vid Göteborgs universitet.
Ovanan vid den blåa brännmaneten har gjort att många blivit överraskade när de blivit brända av den.
Svårare att upptäcka
Den blå brännmaneten är oftast lite mindre än den röda och bränns också lite mindre, men den har likadana långa trådar som man ska akta sig för. En del är ljusare blå och de är svårare att upptäcka eftersom de är så lika den vanliga öronmaneten.
Lene Friis Möller har inget enkelt svar på varför den blåa maneten nu förekommer i riklig mängd igen och hon säger att det kan bero på många olika faktorer. Men hon är glad för att den återhämtat sig och ser det som ett tecken på att naturen mår bra.
Hon tycker inte heller att det är extra många brännmaneter i havet i år. Det är visserligen fler blåmaneter än vanligt, men å andra sidan är det färre röda brännmaneter, så det jämnar ut sig, menar hon.
Tycker inte om värme
Det är bland annat strömmarna i havet som avgör på vilken kust eller i vilken badvik som maneterna dyker upp, men även temperaturen i vattnet spelar in.
– När det gäller de vanliga röda brännmaneterna så är de ofta temperaturberoende. Om det blir för varmt försvinner de till kallare vatten. Men hittills har det inte varit särskilt varmt, det måste vara 20 grader eller mer innan de börjar försvinna.