Smittskyddsläkaren Tomas Wahlberg menar att regionen har jobbat med smittspårning sedan början av pandemin.

Västra Götalandsregionen ska öppna en tillfällig smittspårningsenhet

Publicerad

Runt 90 procent av alla nya coronafall i Västra Götaland fångas numera via primärvården. För att avlasta vårdcentralerna i arbetet med smittspårning öppnar regionen om två veckor en ny tillfällig spårningsenhet.

– Det är viktigt att stödja behandlande läkare så att man får en snabb smittspårning, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.

I början av pandemin när det bara fanns enstaka fall, arbetade Västra Götalandsregionen intensivt med smittspårning. I och med den dramatiska ökningen under våren prioriterades smittspårningen inom äldremorsorgen och de coronapatienter som var inlagda på sjukhus.

Men sedan vårdcentralerna började med coronatesterna i juni upptäcks 90 procent av fallen i regionen på det viset. Enligt Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen, är det delvis därför man har kunnat börja smittspåra bland allmänheten igen.

Coronapandemin

– Det är den behandlande läkaren som har ett smittspårningsansvar. Men det är viktigt att kunna stödja och hjälpa behandlande läkare så att man får en snabb smittspårning och kan bryta smittkedjor.

Patienten ska smittspåra

Vidare kommer vården fortsätta be patienter som får ett positivt provsvar för covid-19 att själva kontakta de personer som man kan ha smittat. Den regionala enheten kommer även att hjälpa de människor som inte klarar av det.

Det är dock inte fastställt hur många som kommer att jobba i den nya enheten som också är tillfälig.

I andra länder diskuterar man om hur många smittspårare behövs per invånare. Vad säger du om det?

– Jag tror inte att man kan räkna på att man behöver så här många smittspårare utan det beror på hur det utvecklas. Det gäller att komma ikapp med de resurser som behövs, säger Thomas Wahlberg.

I klippet ovan ser du smittskyddsläkaren berätta bland annat om varför man inte har inrättat den regionala smittspårningsenheten tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet