Så ska havsbaserad vindkraft göra raffinaderier klimatneutrala

Uppdaterad
Publicerad

Statliga Vattenfall satsar på vindkraftsparker längs västkusten. I framtiden siktar man på att tillsammans med Preem producera vätgas och på så sätt fasa ut fossila bränslen.

– Havsbaserad vindkraft- och vätgasproduktion kan spela en avgörande roll i omställningen till en fossilfri industri, säger Anna Borg, vd och koncernchef för Vattenfall.

Det planeras flera vindkraftsparker ute till havs längs västkusten. Totalt handlar det om hundratals vindkraftverk där några av dem kommer vara över 300 meter höga.

Statliga Vattenfall har köpt ägarmajoriteten i de planerade vindparkerna till havs av det norska företaget Zephyr. Nu ska vindkraftverken bli en central del i en ny satsning som man vill göra tillsammans med Preem: nämligen att producera vätgas.

Klart om 10 år

För Preem del hoppas man mycket på att kunna använda vätgasen i produktionen för att därigenom kunna minska sina utsläpp vid raffinaderierna i Göteborg och Lysekil.

Nu startas en förstudiefas och redan om knappt 10 år hoppas man på att vindkraftverken ska stå på plats, men tillståndprocesserna är snåriga och det finns ett politiskt motstånd bland lokalpolitikerna.

Vattenfalls satsning på Västkusten

Vattenfall köper nyligen ägarmajoriteten i två havsbaserade vindkraftsprojekt ett par mil utanför kusten norr om Göteborg. Säljare var norska Zephyr.

De två parkerna, Vidar och Poseidon, som består av flytande vinkraftverk bedöms kunna producera 10,5 TWh årligen, vilket motsvarar ungefär sex procent av dagens årliga svenska elproduktion.

Nyligen beslutade Svenska Kraftnät att en av sex anslutningspunkter för havsbaserad vindkraft ska ligga just utanför den göteborgska kusten.

Vattenfalls ägarandel uppgår efter köpet till 85 procent, enligt ett pressmeddelande från Vattenfall.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.