Johan Hillström intill Nossan som gett familjens verksamhet elektricitet. Foto: SVT

Vattenkraftsägare oroas av lagförslag

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt lagförslag kan slå hårt mot de närmare 300 småskaliga vattenkraftverken i Västsverige.

– Man tror ju inte att det är möjligt i ett demokratiskt samhälle att man kan frånta oss rätten att bruka det vi äger, säger Johan Hillström, ordförande i Västsvensk vattenkraftsförening.

Syftet med lagförslaget som presenterades i höstas är att statusen ska förbättras på de svenska vattendragen. Enligt EU:s ramdirektiv ska all vattenkraftsel tillverkas efter moderna miljövillkor, så är det inte i Sverige idag. Till exemepl förhindrar många uppdämningar fiskar att röra sig genom vattnet.

Men som förslaget är utformat nu är ägare till de mindre vattenkraftverken rädda att det helt kommer stoppa deras möjlighet att vara verksamma.

Utredning för 600 000 kronor

Orsaken är att alla vattenkraftverk enligt lagförslaget behöver nya tillstånd. Utredningen ska ägarna själva betala, för en kostnad på uppemot 600.000 kronor per verk. Som förslaget är utformat nu ges inga garantier att ägaren får ett tillstånd efter en sådan process – utan de kan istället få beskedet att verksamheten måste bort.

– Man tror ju inte att det är möjligt i ett demokratiskt samhälle att man fråntar oss rätten att bruka det vi äger utan någon ersättning. Det känns konstigt, säger Johan Hillström, egenföretagare och ordförande i Västsvensk vattenkraftsförening som företräder de närmare 300 vattenkraftsägarna i Västsverige.

Fond ska underlätta

Enligt regeringens förslag ska det upprättas en fond på 10 miljarder där vattenkraftsägaran ska kunna ansöka om ersättning för upp till 85 procent av vad utredningen skulle kosta.

Johan Hillström är dock tveksam till hur den kommer fungera i praktiken, hur länge pengarna kommer räcka. Han lyfter också fram att den ”lilla” kostnaden kan vara mycket för en liten företagare om det inte finns några garantier för att verksamheten får fortsätta.

Vill se förenklat regelverk

Johan Hillströms familj driver Bredöls kvarn och såg utanför Nossebro. Där har man i fyra generationer drivit verksamheten med vattenkraft. De har själva tagit fram förslag på hur en fisktrappa skulle kunna byggas på platsen för att råda bot på en del av problemen.

– Vi skulle vilja se ett förenklat regelverk där pengarna och resurserna kan gå till förbättringar för miljön. Det är där pengarna gör nytta och det är väl det som är ambitionen, säger Johan Hillström.

Under måndagen träffas ansvariga politiker och intresseorganisationer på ett stormöte i Vara. Texten kommer utvecklas med information kring det senare under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.