En man med skägg står utomhus framför en vattenturbin. I bakgrunden syns en röd träbyggnad och en plattform i betong.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bageri- och caféägaren Oskar Lorentzon i Vänga har vattenturbinen och hembygdsföreningen att tacka för att hans verksamhet klarar sig hyfsat undan de höga elpriserna. Foto: Cecilia Gustafsson/SVT

Vattenturbin från 30-talet räddar bageriet i Vänga när elpriset skenar

Uppdaterad
Publicerad

Elpriset slår i taket under torsdagen, något som inte minst märks på många bagerier där ugnarna går varma. Men på ett bageri i Vänga utanför Borås har man hjälp av sitt eget lilla vattenverk.

– Ungefär hälften av elen som går åt produceras här. Så det är en viktig bit för att hålla en vettig ekonomi, säger bageriägaren Oskar Lorentzon.

Oskar Lorentzon och hans fru driver bageri i kvarnen som de hyr av Vänga hembygdsförening. Eftersom elen ingår i hyran påverkas bageriet inte direkt av de höga elpriserna, som nu slår mot privatpersoner och företag i landet.

Däremot finns en klausul i kontraktet som gör att de måste betala om elkostnaderna blir extrema.

– Det kan påverka oss, men vi vet inte än om det blir så. Men det har varit ett ansträngt år för hembygdsföreningen. Vi har också fått en ökad hyra, säger Oskar Lorentzon.

Bageriet inklusive cafédelen drar 50 000 kilowattimmar per år. Det är ungefär tre-fyra gånger så mycket som en villa, beräknar Oskar.

Nyttjar naturens krafter

Oskar Lorentzon tar oss med ut från det varma bageriet och upp runt husknuten. Han pekar upp för backen – förr i tiden fanns där ett skovelhjul som drev Vänga kvarn.

På 30-talet elektrifierade man och sedan dess finns en vattenturbin som tar upp vatten från Säveån. Det lilla vattenkraftverket förser verksamheten med 50 procent av elen som de förbrukar.

– Det är klart att det känns mycket bättre att veta att det produceras el här och nu, och förnybart. Det är ju faktiskt vatten som bara rinner förbi.

Den senaste elchocken kommer olägligt. Det har varit några tuffa år för bagerierna med pandemi, höga råvarupriser på exempelvis choklad och socker, och så elen på det. Själv funderar han inte på att lägga ner, men är bekymrad för sina kollegor.

– Det är många bagerier som försvinner till förmån för de stora jättarna. Det är jättetråkigt. Det är också en fråga om motståndskraft när vi pratar beredskap, att det produceras livsmedel i mindre anläggningar.

Svårt att påverka kostnaderna

Under tiden Oskar visar runt inne i kvarnen med anor från 1800-talet, där en mjölnare maler mjölet än i dag, tittar Vängabon Leif Eckerström förbi. Som medlem i hembygdsföreningen har han sett föreningens allt högre elräkningar, men är också drabbad privat.

– Det är som jag säger hemma: Sätt inte på maskinen just nu, utan vi väntar tills det gått ner. Jag har en app så jag ser när det är dags att sätta på diskmaskinen eller tvättmaskinen. Det är tufft, säger Leif.

Ändå har han skiftat alla glödlampor där hemma till energisnålare varianter, bytt till värmepump och skaffat solceller.

– Vi har precis fått hem en ny ugn som är väldigt energisnål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.