Hon såg att hon hade ett nytt meddelande från kirurgen och nyfikenheten tog över. Då gick hon in och läste i journalen, något som P4 Skaraborg berättat om tidigare.
– Där stod det rakt ut att det handlar om cancer i bröstet. Det kniper i hjärtat, det gör det. Ordet cancer är ju så laddat, säger Viktoria, som inte vill ha med sitt efternamn, till SVT Nyheter Väst.
”Rakt i ansiktet”
Hon hade en tid bokad hos en läkare på kirurgen dagen efter och trodde att hon skulle få något slags besked då.
– De säger ju att man ska ta med en anhörig när man åker till sjukhuset, men varför ska man göra det när jag fick det rakt i ansiktet när jag satt här hemma ensam.
Viktoria är med i olika bröstcancer-grupper på nätet och hon har fått höra att flera andra varit med om samma sak.
– Ja, senast idag. Det var någon som var väldigt upprörd som hade fått besked på det här viset och jag har sett det tidigare också.
Farhågor med systemet
Enligt Jacob Wulfsberg, regionchefläkare i Västra Götalandsregionen, är det olyckligt att Viktoria fick sitt cancerbesked på det här sättet innan hon haft sitt läkarbesök.
– Detta var ju en farhåga som man hade när man införde journal på nätet, att man kan få ta del av uppgifter som man inte hunnit få på annat sätt innan. Men man har bedömt att fördelarna är större än nackdelarna, säger han.
I klippet: ”Man fick ju en chock” – hör Viktoria berätta om känslan när hon fick beskedet i appen.
Detta är 1177
- 1177 är hela Sveriges samlingsplats för information och tjänster inom hälsa och vård. Webbadressen är 1177.se och är ett samarbete mellan Sveriges regioner och kommuner och drivs av Inera.
Idag kan du läsa följande information från anslutna verksamheter: - journalanteckningar
- diagnoser
- läkemedel
- uppmärksamhetsinformation till exempel allergier, överkänslighet eller smitta
- vårdbesök
- Både osignerad och signerad journalinformation visas direkt när de skrivits in i journalen. Du väljer själv om vill se all information eller dölja uppgifter som är nyare än 14 dagar.
Källa: 1177.se