Victoria berättar om hur hon fick besked om cancer via appen 1177 – en kvinna i grön skjorta sitter på en soffa och gestikulerar med händerna. I bakgrunden syns en gitarr lutad mot väggen och några prydnadsföremål på ett bord. Gardiner i grön ton hänger vid fönstret.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tycker att det ska finnas en snabb varningsskylt” – se Viktoria berätta om cancerbeskedet från Skaraborgs sjukhus som hon fick i appen 1177. Foto: Helena Rystedt/SVT

Viktoria fick cancerbesked i mobilappen: ”En chock”

Uppdaterad
Publicerad

Cancer i bröstet. Det beskedet fick Viktoria genom ett meddelande i appen 1177 – när hon väntade på provsvar från en annan vårdgivare.

– Jag satt ensam hemma och läste och jag blev chockad, för där stod det att jag har cancer, säger hon.

Hon såg att hon hade ett nytt meddelande från kirurgen och nyfikenheten tog över. Då gick hon in och läste i journalen, något som P4 Skaraborg berättat om tidigare.

– Där stod det rakt ut att det handlar om cancer i bröstet. Det kniper i hjärtat, det gör det. Ordet cancer är ju så laddat, säger Viktoria, som inte vill ha med sitt efternamn, till SVT Nyheter Väst.

”Rakt i ansiktet”

Hon hade en tid bokad hos en läkare på kirurgen dagen efter och trodde att hon skulle få något slags besked då.

– De säger ju att man ska ta med en anhörig när man åker till sjukhuset, men varför ska man göra det när jag fick det rakt i ansiktet när jag satt här hemma ensam.

Viktoria är med i olika bröstcancer-grupper på nätet och hon har fått höra att flera andra varit med om samma sak.

– Ja, senast idag. Det var någon som var väldigt upprörd som hade fått besked på det här viset och jag har sett det tidigare också.

Farhågor med systemet

Enligt Jacob Wulfsberg, regionchefläkare i Västra Götalandsregionen, är det olyckligt att Viktoria fick sitt cancerbesked på det här sättet innan hon haft sitt läkarbesök.

– Detta var ju en farhåga som man hade när man införde journal på nätet, att man kan få ta del av uppgifter som man inte hunnit få på annat sätt innan. Men man har bedömt att fördelarna är större än nackdelarna, säger han.

I klippet: ”Man fick ju en chock” – hör Viktoria berätta om känslan när hon fick beskedet i appen.

Detta är 1177

  • 1177 är hela Sveriges samlingsplats för information och tjänster inom hälsa och vård. Webbadressen är 1177.se och är ett samarbete mellan Sveriges regioner och kommuner och drivs av Inera.
    Idag kan du läsa följande information från anslutna verksamheter:
  • journalanteckningar
  • diagnoser
  • läkemedel
  • uppmärksamhetsinformation till exempel allergier, överkänslighet eller smitta
  • vårdbesök
  • Både osignerad och signerad journalinformation visas direkt när de skrivits in i journalen. Du väljer själv om vill se all information eller dölja uppgifter som är nyare än 14 dagar.


Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.