• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Rykten om storförlust för Volvo PV i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Volvo PV tros göra en brakförlust i Kina för 2012. För få sålda bilar, en ny fabrik och ett dyrt nät av återförsäljare sägs vara orsaken.

Volvos styrelse ska ha räknat med minusresultat både 2012 och 2013 för hela bolaget, inte bara i Kina. 

Nu påstår Svenska Dagbladet att förlusten för Kina-verksamheten för 2012 kommer att hamna på hela 2 – 4 miljarder kronor. Något som Volvo dementerar.

– Vi gör ingen förlust i Kina, det är vad vi kan säga i dag. övriga detaljer som rör vår årsredovisning för 2012 får vi återkomma till. Vi kommer presentera den 3 maj, och kommer då kunna ge en bättre och mer heltäckande bild av vårt resultat förra året, säger Volvos presschef Per-Åke Fröberg.

Volvo-ledningen befinner sig nu i Shanghai för att på bilmässan där introducera nya V 40 på Kina-marknaden. Ett tillskott som förhoppningsvis ska få fart på en trög försäljning.

– Jag skulle vilja säga att det har lossnat väldigt bra i Kina. De tre första månaderna är vi upp nästan 27 procent i vår försäljning. Betydligt mycket mer än marknaden i allmänhet, säger Per-Åke Fröberg.

Totalt sett har säljsiffrorna inte motsvarat förväntningarna, vilket stökat till det finansiella läget. Bland annat ska Volvo PV ha tagit ett lån hos China Development Bank på cirka 8 miljarder kronor för att sätta om gamla lån. Den helstatliga kinesiska banken ska ha krävt aktier och aktieoptioner i Volvo Pv som säkerhet, vilket skulle kunna leda till att banken blir ny storägare om ekonomin förvärras.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.