Två personer döda efter båtolycka utanför Strömstad

Uppdaterad
Publicerad

Två personer hittades i havet utanför Strömstad tillsammans med vrakdelar under onsdag förmiddag. De fördes till sjukhus för vård men bekräftades senare på onsdagen ha avlidit. Anhöriga har underrättats av polis.

Det var en privatperson som under onsdagsförmiddagen upptäckte vrakdelar och en person i vattnet. Fynden gjordes nära den norska gränsen i höjd med Strömstad. Under räddningspådraget som drogs igång hittades sedan ytterligare en person i vattnet.

Tillståndet för de två personerna uppgavs i ett inledande skede vara kritiskt. Senare på onsdagen meddelade dock polisen att båda två avlidit.

Det handlar om en man och en kvinna som är hemmahörande i Sverige. Mannen ska enligt polisen ha norskt medborgarskap.

Vad som är bakgrunden till olyckan eller vad som faktiskt har skett är ännu oklart.

Utredning om vållande till annans död

Vrakdelarna har beslagtagits för undersökning och polisen har startat en brottsutredning om grov vårdslöshet i sjötrafik samt vållande till annans död. Sökandet efter vrakdelar har pågått under onsdagen.

– Vi får in tips från allmänheten om vrakdelar som vi samlar in tillsammans med Kustbevakningen och Svenska Sjöräddningssällskapet. Sen kommer det bli tekniskt utredning, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Sökandet avslutat

Inledningsvis befarade man att det skulle funnits fler personer ombord på båten men vid halvtvåtiden på onsdagseftermiddagen meddelade Sjöfartsverket att räddningsuppdraget har avslutats.

– Polisen har meddelat att de haft kontakt med personer som säger att det bara var två personer ombord på den här båten, säger Jonas Franzén, presstalesperson på Sjöfartsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.