Genrebild. En hand ligger på ett bord och en annan hand håller i en telefon med swishappen öppen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En person hade swishat en misstänkt biljettbedragare och märkt överföringen ”konsert”. Men det räckte inte för att polisen skulle misstänka brott. Hör mer om varför polisen inte valde att gå vidare med namnen på ”swishlistan”.

Ytterligare två bedrägerioffer fanns på Swishlista – men polisen utredde aldrig

Uppdaterad
Publicerad

På bedragarens Swishutdrag finns inte bara uppgifter om kvinnan som polisanmält efter att ha swishat för konsertbiljetter. När SVT Nyheter Väst går igenom utredningen hittar vi ytterligare två personer som swishat i samma syfte – men som polisen aldrig utrett.

– Det är väldigt dåligt egentligen, när det är så lätt att få reda på det. Polisen kunde ringt upp mig, säger ”Kalle”, som säger att han lurades av den misstänkte bedragaren och vill vara anonym.

”Kalle” berättar att han swishade för biljetter till Bruce Springsteen och en fotbollslandskamp på Friends Arena – men att han aldrig fick några biljetter. Ändå polisanmälde han inte.

– Man tycker ju man är godtrogen och har gjort fel. Sedan var det inte så jättemycket pengar, så då tänker man att det får vara, säger han.

Dyker upp i annan utredning

”Kalles” Swishöverföring dyker senare upp i en polisutredning, efter att en kvinna anmält samme man som ”Kalle” swishat till. Kvinnan hade swishat pengar för ”Mamma Mia”-biljetter i Göteborg – utan att få några biljetter.

I den misstänkte bedragarens Swishhistorik finns en överföring på 4 995 kronor från ”Kalle”, märkt med ordet ”Konsert”. 

Även en överföring på 2 500 kronor finns på listan, från ytterligare en person som märkt betalningen med ”Mamma Mia”. Men polisen kontaktar varken ”Kalle” eller den andra personen, som också säger sig ha blivit lurad.

Räckte inte för att misstänka brott

Orsaken är enligt polisen att det saknades anledning att tro att brott begåtts, eftersom personerna inte polisanmält.

– Bedömningen i det här fallet är att det inte finns anledning att anta eftersom målsäganden inte har hört av sig. Och då går man vidare och lägger fokus på de anmälningar som finns. Vi har ju jättemycket sådana här ärenden som vi lägger fokus på, säger Alexander Mc Queen, biträdande chef för bedrägerisektionen i polisregion Väst.

”Skulle givetvis anmält”

”Kalle” säger att han skulle gjort polisanmälan om han blivit kontaktad av polisen.

– Givetvis skulle jag ha gjort det.

SVT Nyheter Väst har utan framgång försökt nå den utpekade mannen, som nu dömts för bedrägeri.

Delad bild. Till vänster syns Rondos ”Mamma Mia The Party”-skylt i vit text och blå bakgrund. Till höger står en man, Alexander Mc Queen, i polisuniform.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En kvinna lurades av en göteborgare i 70-årsåldern att swisha 19 200 kronor för biljetter till Mamma Mia på Rondo i Göteborg. I klippet berättar Alexander Mc Queen, biträdande chef för polisens bedrägerisektion, om brottet som ofta sker genom social manipulation – och som blir allt mer vanligt. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.