– Vi är så många unga som vill förändra men de vuxna måste vara villiga att lyssna mer än en gång, säger Ztar som medverkar i utställningen.
En av deltagarna i utställningen är 16-åriga Ztar. Varje dag skapar hon en ny ansiktsmålning innan hon går utanför sin dörr. Det är hennes sätt att visa upp dagens känslor, få ta sin plats i samhället och samtidigt vara kreativ.
– Det finns en drivkraft och en passion hos oss unga till att saker ska bli bättre, men vi blir nästan aldrig hörda i det istället porträtteras vi ofta negativt, så det är skönt när vi faktiskt får ta plats, säger hon.
En plattform för andra
Det är på Danmarksterminalen i Göteborg som flera montrar har placerats ut med fotografier och kortfilmer på 10 unga personer från Skåne som berättar om sin framtidstro. Utställningen har sin utgångspunkt i en metastudie framtagen på Stena fastigheters begäran och som visar att tron på framtiden är hög bland unga.
– Vi vill dels lyfta unga som har en stark drivkraft men också kunna använda utställningen som en plattform för att bjuda in andra aktörer som också vill göra mer för ungas framtidsdröm, säger Cecilia Fredholm Vaarning, hållbarhetschef på Stena fastigheter.
”En egen tro på sig själv”
Enligt fotografen Johan Bävman var det med stor lust han tog sig an uppdraget att förvalta ungas berättelser, med målet att alla som ser utställningen ska bygga upp en egen tro på sig själva efteråt.
– Jag har fått med mig en egen tro, en vilja och en önskan att förändra. Det krävs rätt lite från mig som vuxen att faktiskt hjälpa en individ och idag ser jag en väldigt positiv framtid bland våra unga vuxna, säger han.
Hör 16-åriga Ztar berätta om sin framtidstro i klippet ovan.
Fakta: om studien framtidstro bland unga
- Är en metastudie gjord av strategibyrån Quattroporte hösten 2022, på Stena fastigheters begäran.
- Bygger bland annat på data från ett 50-tal vetenskapligt publicerade artiklar om framtidstro, unga och stadsutveckling, över 1 miljon intervjuer i rådata-format.
- Studien visar att framtidstron hos de unga är generellt stark. Högre än vad många förväntat sig, åtminstone om man följt medierapporteringen och den allmänna debatten. Speciellt förvånande är kanske att det finns mycket små skillnader oavsett kön, socioekonomiska förhållanden eller etnisk bakgrund.