Man med varselkläder som står med ett verktyg som används för att tina upp brunnar. Det är vinter och snö. Bakom honom står en skåpbil från Umeå kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi får kämpa” – se kommunens hårda arbete för att tina upp frusna brunnar. Foto: SVT, Anders Öhlund

13 000 vägbrunnar i Umeå har frusit igen – vatten flödar ut på vägar: ”Aldrig varit med om något liknande”

Uppdaterad
Publicerad

Det snabba väderomslaget har gjort att de flesta av Umeås 13 000 vägbrunnar har frusit igen. Kommunen sätter nu in alla resurser man har för att få upp brunnarna och leda bort vattnet från vägarna.

– Det är väldigt besvärligt. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Per Hilmersson, gatudriftchef på Umeå kommun.

Det har varit snabba väderomslag senaste veckorna, med mycket snö och mycket regn. Drygt 80 personer på Umeå kommun jobbar nu med snöröjning och att få upp frusna brunnar eftersom det är risk för översvämningar.

– I bästa fall är brunnarna öppna till påsk. Nu blir det kallt i natt igen. Det kommer att frysa åt på nytt, vägarna blir isiga och brunnarna måste öppnas igen, säger Per Hilmersson.

”Vi får kämpa” – se ångpannan som tinar upp frusna brunnar i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.