16-åringen bedöms ha kört fyrhjulingen i omkring 40 km/h när skrapade i två träd och slutligen krockade in i en tredje tall. Foto: Polisens förundersökning

16-åring döms efter fyrhjulingsolycka utanför Umeå – pojke skadades allvarligt

Publicerad

En yngre pojke skadades allvarligt när ett fyrhjuligt terrängfordon frontalkrockade utanför Umeå i somras. Nu döms 16-åringen som körde fyrhjulingen och pojkarnas vårdnadshavare för bland annat vållande till kroppsskada och tillåtande av olovlig körning.

Det var i juli i år som olyckan inträffade. 16-åringen, som då var 15 år gammal, körde fyrhjulingen på en skogsväg utanför Umeå. Bredvid sig, på passagerarsidan, satt en yngre pojke.

16-åringen körde utför en nedförsbacke som sedan övergick i en skarp kurva. Han hamnade då i skogskanten, skrapade i två tallar och kraschade till slut in med fronten mot en tredje tall.

Opererades flera gånger

Båda pojkarna hämtades med ambulans från olycksplatsen. Den yngre pojken fick livshotande skador i form av bland annat skallskador, käkfraktur och punkterad lunga och fick efter olyckan genomgå flera operationer. Den äldre pojken fick en hjärnskakning och knäskador vid olyckan.

Det var den yngre pojkens pappa som köpt fyrhjulingen och enligt domen därigenom tagit på sig ett särskilt ansvar för deras säkerhet.

”I denna situation har han inte försökt se till att körningen ägde rum med så liten risk som möjligt. Istället har han gått in och lämnat barnen utan uppsikt.”, skriver tingsrätten i domen.

Föraren och föräldrar döms

16-åringen döms nu vid Umeå tingsrätt för vållande till kroppsskada och olovlig körning. Han ska betala 2 500 kronor i dagsböter.

Den yngre pojkens pappa döms för vållande till kroppsskada och tillåtande av olovlig körning. 16-åringens mamma döms också för tillåtande av olovlig körning. Båda ska betala dagsböter.

Pojken har varken erkänt eller förnekat gärningen. Mamman och den yngre pojkens pappa har båda nekat till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.