Foto: SVT

18-åringar hoppar in som lärare

Uppdaterad
Publicerad

Vilhelmina har så akut lärarbrist att elever som tog studenten i fjol nu är tillbaka i skolan som lärare. Skolchefen är glad att de tidigare eleverna ställer upp men hymlar inte med att situationen är ohållbar. – Det är klart att det är en katastrof när det ser ut så här, säger skolchef Christer Staf.

Emelie och Alexandra gick ut gymnasiet i juni. I augusti var de tillbaka igen i skolan – nu som lärare. I Vilhelmina är lärarbristen så akut att gymnasieelever som slutade i våras tipsades om att fortsätta som lärare.

– Jag trivs bra och språk gillar jag. Spanska undervisar jag i nu, säger Alexandra Appelkvist. Att gå från studiebidrag på några tusen till 20.000 kr i månaden känns helt underbart, säger hon.

Emelie Abrahamsson har börjat som matte/no-lärare i högstadiet.

– Kanske ska man bli lärare. Det är väldigt spännande att få se ”den andra sidan”, säger hon.

Skolchefen i Vilhelmina, Christer Staf, är glad att tjejerna ställer upp men säger samtidigt att det är synd att det ska behövas.

– Det är klart att det är en katastrof när det ser ut så här och särskilt om vi diskuterar kvalitet. Det är ju behöriga lärare vi vill ha. Tyvärr är det omöjligt att få tag i några sådana, särskilt om man ligger långt från utbildningsorterna som Vilhelmina, säger Staf.

Fem gamla elever

På Alexandra och Emelies gymnasieskola i Vilhelmina är det fem elever som valt att ställa sig i klassrummet och undervisa nu i höst. 40 procent av lärarna i kommunen är obehöriga enligt skolledningen.

– Ifjol var det 25 procent, i höst är läget ännu sämre. Jag tror vi ligger på 40-45 procent obehöriga lärare. Självklart är det en katastrof. Någonstans pratar vi också om kvalitet, säger Christer Staf som är skolchef i Vilhelmina.

Vilhelmina kommun har det tuffast i Västerbotten på lärarsidan och toppar listan med obehöriga lärare. Här har också rektorerna nu startat en utbildning för att introducera obehöriga lärare i skolan. Det handlar bland annat om värdegrund och hur skolan fungerar.

En behörig lärare i år

Lärarbristen är akut på många håll i landet. I Skåne, som tagit emot många flyktingar, är det nästan lika svårt som i Västerbottens inland berättar Christer Staf.

– Det måste till att lärarutbildning utlokaliseras till inlandet, men det vill inte Umeå Universitet. Vi har istället fått ta kontakt med Luleå och Sundsvall för att få igång diskussioner om lärarutbildning här, säger Christer Staf.

Läs också: Nya lösningen: Så ska lärarkrisen minska

En tröst i all bedrövelse är att för första gången sedan i höst har Vilhelmina nu fått en behörig sökande lärare till en tjänst.

– Det känns kul, men tyvärr tror jag det kommer att se ut lika illa nästa år. En ny behörig lärare hjälper inte långt när vi har 40 procent obehörig, säger Christer Staf skolchef i Vilhelmina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.