Personen står i en mörk miljö med snöiga omständigheter och ett railing längs en trappa. I bakgrunden syns suddiga ljus från byggnader och bilar som passerar, vilket antyder en stadsmiljö. Personen är klädd i en svart jacka och en ljus scarf.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Skellefteå Kraft om skattepengarna som står på spel i Northvolts kris. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Northvolt skyldigt leverantörer 2,5 miljarder kronor

Uppdaterad
Publicerad

Northvolt har miljardskulder till leverantörerna. Det visar amerikanska domstolshandlingar som SVT har tagit del av. Kommunala Skellefteå Kraft har krav på 61 miljoner kronor.

När det blödande Northvolt lämnade in sin ansökan om rekonstruktion till en konkursdomstol i Texas tvingades bolaget även redovisa en lista med de största fordringsägarna.

De största beloppen gäller långivare av olika slag. Men Northvolt har också redovisat skulder till leverantörerna på totalt 2,5 miljarder kronor.

Ekonomisk kris för Northvolt

Elva svenska underleverantörer finns med. Tillsammans har dessa krav på Northvolt på 853 miljoner kronor.

Obetalda fakturor för el och fjärrvärme i Skellefteå

Gemensamt för alla är att det är högst osäkert om de får betalt, och i så fall hur mycket. För kommunägda Skellefteå Kraft handlar det om 61 miljoner kronor.

– Vi levererar el, fiber, fjärrvärme, med mera. Det är den typen av fakturor som ligger för betalning hos Northvolt, säger Mimmi Jonsson, kommunikationschef på Skellefteå Kraft.

Peter Carlsson, som lämnade sitt avgångsbesked som vd för Northvolt under fredagen, medgav på en presskonferens att läget är osäkert för underleverantörerna.

– Det blir nedskrivningar av fordringar. Så är det ju i den här processen, sa Peter Carlsson.

Den svenska underleverantör som har störst krav på Northvolt är Axima Concept Sweden som säljer maskiner och är baserat i Göteborg. Northvolt är skyldigt bolaget hela 238 miljoner kronor.

El- och VVS-företaget Bravida, samt Microsoft i Sverige, har båda krav i 100-miljonersklassen på Northvolt.

Sodexo har krav på 65 miljoner, återvinningsföretaget Stena Recycling och Senior Material har cirka 50 miljoner vardera i krav.

Västeråsföretag kräver 45 miljoner

Bemanningsföretaget Randstad kräver 47 miljoner. Kedali, som tillverkar komponenter till litiumjonbatterier åt de flesta stora batteritillverkare, har fakturor på 46 miljoner till Northvolt som de inte fått betalt för.

Ventilationsföretaget Ventpartner i Västerås kräver 45 miljoner.

Konsultföretaget Vakanta i Stockholm kräver 39 miljoner.

Kommunägda Skellefteå Kraft har också tidigare satsat 100 miljoner för att bli delägare i Northvolt, och riskerar därmed förlora även de pengarna.

– Vi hoppas och tror att de åtgärder de har vidtagit ska leda till att Northvolt ska fortsätta utveckla sin verksamhet, säger Mimmi Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet