Hör Mikael Jakobsson om återbegravningen: ”Vi måste få till någon typ av ursäkt” Foto: SVT

25 samiska kranier ska återbegravas i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

25 samiska kranier grävdes upp i Lycksele på 50-talet och togs till Historiska Museet i Stockholm. Nu kräver samerna en ursäkt.

– Det är ett övergrepp och vi vill ha en ursäkt, säger Mikael Jakobsson, ordförande i Lycksele sameförening.

I början av augusti sker den största samiska återbegravning som skett i Sverige. 25 samiska kranier som grävdes upp på 1950-talet och togs till Historiska Museet i Stockholm kommer nu tillbaka till Lycksele och begravs.​

– Tyvärr är det inte alla. Vi saknar fem kranier och var de är vet ingen, säger Mikael Jakobsson, ordförande i Lycksele sameförening, som nu tillsammans med kyrkan ska ordna begravningen den 9 augusti.​

​– Det handlade om rasbiologi. Att tänka sig att det kunde ske så sent som på 1950 talet är fruktansvärt. Vi är säker på att flera av de som begravts och grävdes upp har släktingar som idag lever i Lycksele, säger han.

”Ett övergrepp som är enormt”

​Kyrkan tillsammans med Lycksele kommun planerar nu återbegravningen. Från kommunens sida menar man att samerna måste få en ursäkt. Det har skett två återbegravningar tidigare i Sverige, i Tärnaby och i Jämtland. Då handlade det om enstaka samiska kranier.

​– Sverige måste be om ursäkt. Det är ju ett övergrepp som är enormt. Att det finns anhöriga som trott att deras anhöriga är begravda i Lycksele. Men istället finns de i lådor på något museum, säger Roland Sjögren (KD) och vice ordförande i kommunstyrelsen i Lycksele.​

”Mycket värdigt”

Efter att ha förvarats i Stockholm ska kranierna tas hem till Lycksele och placeras i sina ursprungliga gravar.

​– Det blir någon typ av kista där kranierna packas in i näver och läggs ned i de gamla gravarna. Så kommer det att gå till. Mycket värdigt, säger Mikael Jakobsson ordförande i sameföreningen i Lycksele​.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.