ALT-text: En delad bild där den vänstra sektionen visar en demonstration med en stor banner som har texten ”MÖRDARE...” och illustrationer som föreställer människor och ett djur. Den högra sektionen visar tre kvinnor som står tillsammans på en gata, klädda i olika ytterkläder och pratar. I bakgrunden syns en byggnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Berit Brändström, Margareta Öberg och Eivor Johansson jobbade tillsammans på Scan under tiden för attackerna och minns tiden som obehaglig. Foto: SVT

30 år sedan veganattackerna mot Scan i Umeå: ”De ropade mördare”

Publicerad

Brandbomber, krossade rutor och aggressiva demonstranter. För 30 år sedan skakades Umeå av flera attentat riktade mot Scan. För de som arbetade på slakteriet är tiden fylld av obehag.

– Vi tog hand om varandra, det var jobbigare för vissa. Men något annat stöd hade vi inte, säger Margareta Öberg.

Berit Brändström, Margareta Öberg och Eivor Johansson jobbade tillsammans på kontoret på Scan i Umeå 1994. Det är med blandade känslor som trion besöker sin gamla arbetsplats.

Fabriken har byggts om till en skola, och kontoret som de satt i är fallfärdigt. Här trivdes de med att jobba, förutom under den period som den nystartade veganrörelsen startade krig mot fabriken.

Kastade brandbomber

– Efter att de hade bränt ned lastbilarna så kastade de en molotovcocktail mot fryshuset där det fanns ett rum där chaufförerna brukade sova. De hade bara tur att ingen låg och sov där, säger Berit Brändström.

Natten den 24 september 1994 brändes tre lastbilar upp vid slakteriet. På området fanns klotter med slagord som ”Meat is murder” med avsändaren ALF, Animal Liberation Front. Tidigare samma år hade hade ett par bränder anlagts vid korvkiosker i stan.

Brända lastbilarna blev startskottet

De brända lastbilarna blev startskottet på en räcka händelser som skakade om både Umeå och Sverige. Polisen, som senare startade en form av vegan-rotel, kopplade attackerna till de framväxande grupperna av militanta veganer och kött- och drogfri ”straight edge”-kultur. Attackerna avtog i slutet av 90-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.