Förbud mot aga fyller 40 år – fortfarande utsätts många barn för våld

Publicerad

I år fyller antiagalagen 40 år – lagen som gör det förbjudet att bruka våld mot barn. Men trots lagen finns det fortfarande utsatta barn runt om i landet. På Centrum mot våld i Umeå tar man emot flera barn i veckan. 

Den 1 juli 1979 blev Sverige det första landet i världen att införa förbud mot barnaga. En lag som påverkade utvecklingen positivt då antalet våldsfall mot barn minskade. Men trots det har våldet inte upphört. 

På Centrum mot våld i Umeå har man under årets första fyra månader tagit emot 34 barn som upplevt våld. Kristina Nordell som är samordnade på Centrum mot våld möter nya barn varje vecka som blivit utsatta för misshandel. 

– Det kan vara allt från ett ärende till fem varje vecka, och det är ju inte alla barn utan bara en del av de som blir utsatta, säger hon.

Barn som själva inte utsätts påverkas också

Kristina Nordell menar att det finns barn som inte själva blir direkt utsatta för våld, men som lever med våld i hemmet. 

– Det är barn som upplever våld med alla sina sinnen för att det finns hemma. Och det vet vi i dag är otroligt skadligt. De barnen far minst lika illa som de som själva blir utsatta. 

Enligt Kristina Nordell var antiagalagen hånad och förlöjligad när den kom men att de allra flesta sedan blev positiva till den. Men under hela 2000-talet har statistiken för våldsutsatta barn varit oförändrad. Hör mer om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.