– Det är jättebra att föräldrar engagerar sig, det är viktigt för både förskolan och barnen, säger Moa Brydsten till SVT Nyheter Västerbotten.
Hon tycker dock inte att kritiken mot barngrupper och personaltäthet överensstämmer med fakta.
– Vad gäller kvalitet så tittar vi på många saker, mer än gruppstorlek och personaltäthet. Generellt satsar vi mycket resurser på just förskolan i Umeå. Den är absolut inte nära en kollaps, som den här gruppen föräldrar antyder, säger Moa Brydsten.
Läs också: Föräldrar slåss för mindre barngrupper
Mycket sjukskrivningar
Hon tycker att personaltätheten ligger på en relativt hög nivå i Umeå kommun, däremot ligger sjukskrivningstalen högt, något man jobbar med inom kommunen.
Barngruppernas storlekar varierar lite under året, till exempel ska 500 fler barn in i förskolan på våren jämfört med under hösten. Kommunen har också en platsgaranti, att man har rätt till förskoleplats, men kanske inte exakt där man vill ha det.
– Nu under våren blir det därför tuffare, och vi har också gått ut med frågor till förskolor med färre än 18 barn i grupperna, att de ska rapportera in och eventuellt ta emot fler, men det ska inte ligga på den nivån på sikt, säger Moa Brydsten.
Stora grupper ska ses som tillfällighet
Umeå kommun har under många år haft målet 15 barn i snitt per grupp, i höstas låg den siffran på 16,5 barn.
– Skolverkets riktlinjer rekommenderar ännu färre barn, framför allt för de yngre barnen, men vårt mål på 15 barn ligger fast, säger Moa Brydsten. som poängterar att de större barngrupperna nu under våren ska betraktas som tillfälligt.