Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se forskarna Juan Carlos Nieves Sanchez och Jonas Hansson utforska AI som i framtiden kan hjälpa polisen ute på fältet – och förklara vad som kan vara problematiskt. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

AI för poliser utvecklas i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan polisen få hjälp av AI för att fatta bättre beslut i fält. Ett forskningsprojekt i Umeå tar reda på om AI kan ge snabbare situationsförståelse ute på uppdrag, till exempel med mixed reality-glasögon.

– Det kan vara information från övervakningskameror, drönare, dörrlås och till och med sociala medier, säger Jonas Hansson, forskare och lektor i polisiärt arbete.

Umeå universitet deltar i ett unikt forskningsprojekt i Sverige med målet att ta fram AI-teknologi som kan användas av polisen i framtiden.

– Vi vill erbjuda polisen teknologi som gör att våra poliser ute på gatorna kan fatta bättre beslut, säger forskningsledare Juan Carlos Nieves Sanchez.

I dag finns mycket data och information som polisen skulle kunna ha nytta av när de rycker ut på ett potentiellt farligt uppdrag. Forskningsprojektet ska nu ta reda på om man med hjälp av AI skulle kunna få fram den relevanta informationen direkt till poliser som befinner sig ute på fältet.

Etiska och samhälleliga effekter av AI en viktig fråga

Men för att polisen ska kunna använda sig av den här teknologin behöver forskarna också ta reda på hur man kan använda sig av den på ett ansvarsfullt sätt.

– Att utveckla användbar teknik är inte problemet, utan mycket handlar om vilka risker som finns med det här. Exempelvis bör man fundera över vem som är ansvarig för det beslut som kommer utifrån AI-genererad information, säger Jonas Hansson.

Forskningsprojektet är ett samarbete mellan institutionen för datavetenskap och polisutbildningen vid Umeå universitet, polismyndigheten i Barcelona och ett internationellt teknologiföretag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.