En delad bild som visar två sektioner. Till vänster står en person i en grå kostym med en bakgrund av träd och himmel. Till höger visas en närbild av en låda med mörka bär, där flera bär ligger bland gröna blad, vilket tyder på skörd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Stenman som är försvarare till en av de två åtalade hoppas att hans klient frias i hovrätten. Foto: SVT

Åklagaren vill ha skärpta straff i bärhärvan – nu ska hovrätten avgöra

Publicerad

Minst fem års fängelse för människohandel. Det krävde åklagaren Petra Götell när hovrättsförhandlingarna avslutades i Umeå under tisdagen. Men försvaret håller inte med.

– Vi hoppas på ett annat domslut, säger advokat Mikael Stenman.

Två bärföretagare från Åsele dömdes i juni i år av tingsrätten i Lycksele till fängelse i två år och sex månader för grov människoexploatering.

– De två åtalade har medvetet och systematiskt utnyttjat thailändska bärplockare. Det finns inget annat straff än fem års fängelse. Det handlar om ”moderna tidens slaveri”, säger åklagaren Petra Götell.

Försvaret kräver frikännande för de åtalade

– Min klient har suttit frihetsberövad över ett år nu, en lång tid. I tingsrätten ville juristdomaren fria medan lekmännen som var i majoritet fällde. Här i hovrätten är juristdomarna i majoritet. Vi hoppas på ett annat domslut i hovrätten. Att det handlar om människohandel stämmer inte, säger Mikael Stenman som är försvarare till en av de två åtalade.

Besked om de misstänkta kommer att släppas på fri fot kommer under onsdagen. Då meddelas även när domen kommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.