Det var 45 hektar som Albin köpt för 1,6 miljoner kronor. Skogsstyrelsen gav inget avverkningstillstånd då skogen var fjällnära och innehöll nyckelbiotoper och därmed bedömdes som skyddsvärd.
– Först trodde jag att vi skulle få ersättning men sen kom bara ett brev där skogsstyrelsen sade att jag inte skulle få ett öre för den skyddade skogen, säger Albin Holmberg.
”Många som blivit bakbundna”
För två år sedan, 2016, stoppade Skogsstyrelsen alla ersättningar då man menade att det fanns juridiska oklarheter. Samtidigt var det många markägare som fick avverkningsstopp efter den så kallade Änokdomen i Norrbotten 2014. I domen fastställdes det att fjällnära skogar, som har ett högt naturvärde, inte får avverkas av markägarna.
Albin Holmberg är nu en av de markägare som stämt staten för att få till en ändring av reglerna.
– Jag hoppas vi får rätt. Får vi inte det innebär det att det kan få konsekvenser över hela landet. I praktiken kan det bli gratis för staten att ta över all gammal skog, säger Albin Holmberg.
Ska avgöras om staten är ersättningsskyldig
I flera fall har Skogsstyrelsen bedömt områden som markägare vill avverka som skyddsvärd och orörd och att markägarna därför inte ska få någon ersättning. I målet ska de nu avgöras om staten är ersättningsskyldig till markägarna.
– Det handlar inte om staten vill ersätta eller inte. Det handlar om hurvida Skogstyrelsens beslut att man har avslagit ansökningar om att få avverka i fjällnära skog har upplöst en ersättningsskyldighet för staten, säger Henrik Malmberg, jurist på Kammarkollegiet
Fjällnära skog
Den fjällnära skogen omfattar cirka 1,2 miljoner hektar produktiv skogsmark.
Mellan 2015 och 2017 nekade skogsstyrelsen avverkning för 1210 hektar.
2016 slutade skogsstyrelsen betala ut ersättning för avverkningsstopp.
Ersättningsstoppet har blivit en het politisk fråga och ett tjugotal rättsfall kring ersättningar pågår.
Källa: Dagens Industri