• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Äldre tvingas fasta i tretton timmar på boende

Uppdaterad
Publicerad

Äldre ska inte vara utan mat längre än elva timmar, det rekommenderar Socialstyrelsen. Men många på äldreboenden tvingas fasta längre än så. I Malå går det 12 till 13 timmar mellan kvällsmål och frukost.

Malå kommun har 70 platser på äldreboenden, men ingen av de boende får mat inom elva timmar, som är Socialstyrelsens gräns. Det visar kommunens egen rapport. Det här innebär att kommunen är sämst i Västerbotten när det gäller nattfastan.

– Ofta tidigareläggs maten ute i verksamheterna och då blir det en för lång nattfasta – tiden mellan sista kvällsmål och frukost nästa dag, säger Marie-Louise Lundkvist som är omsorgschef i Malå.

LÄS MER: Här serveras äldre mat för bantare – ”Skrämmande”

Professorn: ”Man försöker kompensera det”

Även i andra kommuner i Västerbotten är det problem med nattfasta på äldreboenden. Så är det också på andra håll i landet. Malå är dock den enda kommunen i länet där alla som bor på ett äldreboende missar gränsen. Genomsnittstiden i Malå för nattfastan är i dag 12,4 timmar.

– Man försöker ibland kompensera näringsintaget genom att äta ofta. Men då äter de gamla inte så mycket. De blir aldrig riktigt hungriga, säger Yngve Gustafson, som är professor i geriatrik i Umeå.

LÄS MER: Efter matlarmen – nu ska hemtjänsten granskas

Ansvarig politiker kände inte till problemet

Problemet med nattfastan har ökat under åren 2015 och 2016, enligt Malå kommuns egna siffror. Det finns en nutritionspolicy, men den följs inte. Måltiderna serveras tätt under dagen, skriver kommunen i en rapport där man studerat nattfastan under en veckan hösten 2016.

LÄS MER: Professorn om äldrematen: ”Det är skandal”

Nu ska kommunen sätta in åtgärder för att förbättra situationen. Bland annat genom mer utbildning och att sprida ut måltiderna mer från morgon till kväll.

– De äldre svälter inte på våra boenden. Men att situationen var så här illa visste jag inte. Vi har blivit mer noggranna och försöker sprida ut måltiderna, säger Ylva Olofsson (S) som är ordförande i omsorgsnämnden i Malå.

Så här kan en dag se ut i Malå

07.30: Frukost 

09.30: Mellanmål

11.30: Lunch

14.30: Mellanmål

16.30: Middag

18.00: Kvällsmål

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.