Marie Sehlstedt berättar att situationen är densamma för de äldre. Foto: SVT.

Äldre får mat för bantare – tre månader efter larmet

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå kommun har fått hård kritik för matlådorna till de äldre som bor hemma. En dietist kallade dem för ”bantarmat”. Men tre månader senare har fortfarande ingenting förändrats, enligt hemtjänsten.

Det var förra året som hemtjänstpersonal slog larm om Skellefteå kommuns matlådor. När SVT i vintras skickade en av lådorna på analys visade det sig att den bara innehöll en femtedel av dagsbehovet av kilokalorier

– Bantarmat, sa dietisten Frode Slinde.

Kommunens ansvarige politiker, Kenneth Fahlesson (S), menade att man inte skulle se lådan som en komplett måltid utan att hemtjänstpersonalen skulle lägga till tillbehör som sallad, bröd och kanske en efterrätt. Men det kände inte hemtjänsten till.

Hemtjänsten har informerats

Nu har det skickats information till hemtjänsten om vad som ska finnas hemma hos de äldre. Kommunen har informerat både chefer och personal om hur maten ska serveras och har även gått ut på sociala medier med bilder på goda exempel på hur måltider kan se ut. Men trots det har ingenting förändrats, enligt personalen.

– Det är ingen skillnad, det är precis som för tre månader sen. De gamla orkar inte äta sallad och efterrätt, de orkar knappt äta matlådorna som serveras, säger Marie Sehlstedt som jobbar inom hemtjänsten med planering.

Många av de äldre vill inte köpa hem en massa extra mat som de inte äter, det är också en kostnadsfråga, enligt Marie.

– De betalar närmare 45 spänn för matlådorna, då tycker jag att de ska innehålla den näring som de behöver. Man ska inte behöva en massa tilltugg, säger hon.

Vissa bojkottar maten

En del äldre skrotar också kommunens matlådor. De fixar enklare mat själva eller köper färdigmat från andra tillverkare.

Socialnämndens ordförande Kenneth Fahlesson (S) säger i dag att han kommer att ta upp frågan om äldrematen igen.

– Det är allvarligt om personalen inte tycker att det vi gjort är tillräckligt. Då måste vi göra mer, det här är inte godtagbart, säger han till SVT.

Kenneth Fahlesson menar att äldre kan bli tilldelade mer stöd om de äter dåligt eller om insatsen inte räcker till. Enligt honom finns det riktlinjer som innebär att personalen ska kontakt med biståndsbedömare när de tycker att målsituationen kan bli bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.