• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vård- och omsorgsboende i Skellefteå drabbat av stort covidutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Ett vård- och omsorgsboende i Skellefteå har drabbats av ett stort covidutbrott. Det skriver Norran. Ejja Häman-Aktell, vård- och omsorgschef i Skellefteå, säger att det är olyckligt och att de personer som smittats hälsokontrolleras noga.

Förra veckan genomfördes en större screening efter att en ur personalen konstaterades med covid-19. Nu har det visat sig att åtta personer ur personalen och sju boende är smittade.

Smittspårning pågår

Ejja Häman-Aktell, vård- och omsorgschef i Skellefteå säger att smittspårning fortfarande pågår och att de inte vet var smittan kommer ifrån. Just nu utreder Folkhälsomyndigheten och vårdhygien om det kan bli aktuellt för personer i riskgrupp att ta en tredje dos vaccin. Region Västerbotten arbetar med att identifiera vilka som skulle kunna vara aktuella för en tredje vaccindos. Det handlar om cirka 1000 personer i länet.

Häman-Aktell välkomnar att det kan bli aktuellt med en tredje dos.

– Med tanke på att vi har ett utbrott nu så tyder det på att äldre och sköra kan behöva en till dos, säger hon.

Kan inte hindra ovaccinerad personal

Det är ett fritt val att vaccinera sig mot covid-19, men kommunerna får inte föra register över vilken personal som är vaccinerad eller inte. De får inte heller särbehandla någon som valt att inte vaccinera sig. Det gör att kommunen alltså inte kan hindra ovaccinerad personal att utföra sina arbetsuppgifter, även om de arbetar med äldre eller sköra.

– Jag kan bara vädja till alla att vaccinera sig. Vi har hög vaccinationsvilja i kommunen, över 90 procent är vaccinerade, men jag hoppas att ännu fler gör det säger, Ejja Häman-Aktell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.