Det är ett flertal observarioner som gjorts om algblomning och provtagning visar att det rör sig om blågröna alger som blommar, bland annat har man identifierat två cyanobakterier som kan producera toxin.
Under de senaste dygnet har det observerats algblomning vid Nyvik i Nordmalings kommun, Örnsköldsviks gästhamn, Munkviken i Skellefteå kommun, Byviken i Härnösandskommun samt Båsfjärden i Hudiksvalls kommun.
– Det verkar vara många blomningar längs hela bottenhavskusten. Man bör inte bada om man ser algerna. Är det klart vatten i områdena kan man bada men man bör inte svälja så mycket vatten, säger Eva Mikaelsson, vid Informationscentralen för Bottniska viken, Länsstyrelsen Västerbotten.
Under tiden som algerna blommar kan de orsaka kräkningar, diarré, hudbesvär och feber. Därför rekommenderas man att duscha om man badat i vattnet.
– Barn och djur är extra känsliga för bakterierna, säger Eva Mikaelsson.
Främst i vikar
Länsstyrelsen uppger att det främst är algblomning i vikar som rapporterats. Detta beror enligt länsstyrelsen på att det finns större tillgång till näringsämnen i vikar och lugna vatten som blir varmare.
Cyanobakterier
- Algblomning inträffar när växtplankton eller cyanobakterier massförökas i hav, sjöar och andra vattensamlingar. Vid algblomning blir vattnet grumligt eller färgat, ibland bildas tydliga ansamlingar på ytan.
- I grunden är algblomning en naturlig process. Men de senaste decennierna har exempelvis övergödning, utsläpp och utfiskning lett till allt kraftigare algblomningar, särskilt under högsommaren.
- Vissa cyanobakterier är giftiga och kan vara farliga för till exempel hundar. Hos människor kan de giftiga algblomningarna leda till exempelvis huvudvärk och illamående.
Källor: Naturvårdsverket, Informationscentralen för egentliga Östersjön och NE.