Mer än hälften av kommunerna i Västerbotten saknar barnomsorg på obekväma tider. En av dessa är Åsele kommun, där Alice Haglund bor och arbetar inom hemtjänsten. Ett jobb som innebär kvälls- och helgarbete.
– Jag försöker byta pass med kollegor. Familj- och vänner ställer upp och vaktar barnen. Men det är inte alltid att det går, säger hon och fortsätter:
– Hittar jag ingen som kan vara med barnen så måste jag stanna hemma. Man känner sig som en dålig arbetskamrat och framförallt så märks det ekonomiskt.
Barnvakt 16 mil bort
Vissa jobbhelger skjutsar hon barnen till sin syster i Lycksele, andra helger till närstående i Örnsköldsvik, som ligger 16 mil bort.
Hon önskar att det fanns kommunal barnomsorg tillgänglig på obekväma tider på orten. Men i dagsläget är det inte en aktuell fråga.
– Frågan har inte varit uppe på senaste tiden. För cirka tio år sedan gjordes en undersökning och då var det en person som hade behov, så det blev inget, säger Gunnel Jonsson (S), ledamot i omsorgs- och utbildningsutskottet.
”Lite läskigt”
Som en sista utväg har nu Alice Haglund börjat annonsera efter barnpassning på bland annat sociala medier.
– Det är tråkigt att behöva göra, men det finns ingen annan lösning. Jag hoppas jag hittar någon men det känns lite läskigt då man inte vet hur erfarna de är med barn.
Antal kommuner med barnomsorg på obekväma tider
2019: 202 kommuner (4839 inskrivna barn)
2020: 197 kommuner (4564 inskrivna barn)
2021: 189 kommuner (3785 inskrivna barn)
2022: 170 kommuner (5327 inskrivna barn)
2023: 167 kommuner (5423 inskrivna barn)
Källa: Sveriges officiella statistik
KAN MAN STÄLLA KRAV PÅ NATTIS?
Så här skriver Skolverket:
Kommunen kan erbjuda förskola även under tid då den inte är skyldig att göra det. Men någon rätt till förskola under kvällar, nätter, veckoslut eller i samband med större helger finns inte.
Kommunen ska dock sträva efter att erbjuda omsorg för barn under tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrars förvärvsarbete och familjens situation i övrigt. Sådan omsorg, ibland kallad nattis, är inte en del av skolformen förskola utan hör till de verksamhetsformer som i skollagen benämns som annan pedagogisk verksamhet.
Att ”sträva efter” innebär enligt förarbetena att en kommun inte utan vidare kan avstå från att tillhandahålla sådan omsorg. Ambitionen måste vara att tillhandahålla omsorg även under obekväm arbetstid åt familjer som behöver det. Om kommunen vid en viss tidpunkt inte har någon efterfrågan måste kommunen ändå planera för att tillhandahålla omsorg när situationen förändras.
Källor: 8 kapitlet 3 § och 25 kapitlet 5 § skollagen samt proposition 2009/10:165 Den nya skollagen – för kunskap, valfrihet och trygghet, sidan 532.