I mars förra året bestämdes det att alla gynekologiska cellprover på 30-åringar och uppåt skulle HPV-analyseras. Nu är det alltså bestämt att HPV-analys blir förstahandsmetod för alla, oavsett ålder.
Tidigare har man analyserat cellförändringar, en så kallad cytologisk analys först och om man upptäckt en förändring därefter gjort en HPV-analys. Anledningen till förändringen är att det är lättare att upptäcka livmoderhalscancer med HPV-analys.
– Cytologi är väldigt svår att bedöma. HPV-analysen är mer automatiserad och görs med laboratorietester, säger Sara Knip, processledare för gynekologisk cellprovskontroll och ST-läkare på centrum för gynekologi och obstetrik vid Norrlands universitetssjukhus.
Västerbotten ligger högt i deltagande
Risken att få livmoderhalscancer är som störst för dem som inte deltar i cellprovtagningen eftersom varken HPV-virus eller cellförändringar kan upptäckas då. I region Västerbotten kallas ungefär 30 000 kvinnor varje år. Där ingår nya kallelser och förnyade kallelser, för de som uteblev året innan.
2021 hade 88,5 procent av alla kvinnor i region Västerbotten, i åldern 23-70 år, tagit ett cellprov när de blivit kallade.
– Det är ett mycket bra resultat som vi är väldigt nöjda med. Av de yngre kvinnorna, i åldern 23 till 50 år, var täckningsgraden 94,8 procent, vilket är mycket glädjande, säger Sara Knip.
Humant papillomvirus (HPV):
• Förekomsten av viruset är mycket vanligt och överförs sexuellt.
• Hos de flesta märks inte en HPV-infektion, men några virustyper kan ge cellförändringar som kan utvecklas till cancer.
• Den som har HPV kan ha smittats för många år sedan och det går inte att ta reda på när eller av vem.
• Både infektioner och cellförändringar läker oftast av sig själv.
• En HPV-infektion kan leda till cellförändringar som i sin tur kan leda till livmoderhalscancer, de är de cellförändringar som måste tas bort.
Källa: 1177