Alla partier välkomna på Umeås skolor

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av maj är det val till EU-parlamentet och i skolor ordnas skolval. I södra Sverige har Sverigedemokraters närvaro stoppats av elever, men i Umeå tycks elever acceptera att alla partier som finns med i Riksdagen får hälsa på.

En av skolorna där det ska hållas skolval är Dragonskolan i Umeå, som med sina runt 2000 elever är en av Sveriges största gymnasieskolor. Bland eleverna finns också förstagångsväljare, 18-åringar som får rösta för första gången i EU-valet den 25 maj.

Alla riksdagspartier välkomna

Veckan innan EU-valet ordnar Dragonskolan sitt eget skolval, för alla skolans elever. Det blir en stor debatt i aulan och informationsbord där partierna har möjligheter att berätta om sin politik. Alla riksdagspartier är välkomna, och en del partier som aspirerar på att komma in i parlamenten, som Feministiskt Initiativ. Alltså är även Sverigedemokraterna, vars närvaro ibland orsakar protester, också välkomna.

EU-valet i Västerbotten

– Vi bjuder ju in alla som är representerade i parlamenten, EU-parlamentet och Riksdagen, säger Sten Persson, en av nio rektorer på Dragonskolan.

Samma princip har fler skolor i länet som genomför skolval, till exempel Midgårdsskolan i Umeå, Anderstorpsskolan i Skellefteå och Liljaskolan i Vännäs.

– Alla som är representerade i demokratin är välkomna, säger Roland Samuelsson på Liljaskolan.

Inga protester mot SD

Det har blivit protester mot Sverigedemokraternas närvaro ibland, på skolor i södra Sverige och arbetsplaster i Umeå, men elever på Dragonskolan tycker att det är okej att de får komma dit och berätta om sin politik.

– Ja, det är klart att de får ge sin information, säger Markus Forsberg elev på Dragonskolan, det är ju ett fritt land. Men sedan är det ju upp till var och en att själv avgöra vad de tycker.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet i Västerbotten

Mer i ämnet