Allåkerbär odlas och förädlas i Västerbotten och Norrbotten – tack vare de långa somrarna och kalla vintrarna trivs bäret bra här.
– Överlag växer de bara i norra Sverige, det hör hemma här och det ska vi ta tillvara, säger Roger Uddstål.
Ökat intresse
I och med den nya skyddade ursprungsbeteckningen SUB hoppas bärförädlaren Roger Uddstål att fler ska få upp ögonen för bäret.
– Det här är något för Nobelfesten eller bröllopet, det är en fin smak.
Syftet med de skyddade beteckningarna är att hjälpa både producenterna och företagarna att informera om livsmedlens särskilda kvaliteter, enligt Livsmedelsverket.
Osäker framtid
Samtidigt som Roger Uddstål är positiv till beskedet är framtiden för bärodlingsbranschen i länet oviss.
– Jag har ingen som tar över, det är synd. Jag hade hoppats att det här skulle växa och bli stort.
Hör bärodlaren Per-Eric Rönnlund om vad det här innebär för bärbranschen i videon.