Allianspartierna i Skellefteå visar sin budget för media. Mötet hålls vid ett konferensbord där flera personer diskuterar. I förgrunden syns broschyrer med bilder av barn som leker i en park, och en smartphone ligger på bordet. Bakgrunden visar en skärm med texten ”Möjligheter med innovation.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har råd” – se varför Allianspartierna anser att skatten i Skellefteå kan sänkas. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Alliansen vill sänka skatten i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Sänk kommunalskatten i Skellefteå med 35 öre över två år – detta föreslår Skellefteås allianspartier. Under tisdagen presenterade de sin skuggbudget.

– Det finns historiska förutsättningar för detta, säger Moderaternas gruppledare Andreas Löwenhöök.

Enligt allianspartierna – Liberalerna, Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna – skulle skattesänkningen ge en familj med två barn 2 500 kronor extra i plånboken per år.

Kritik från Majoriteten

Den styrande majoriteten, bestående av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, är dock kritisk.

– Den här skattesänkningen sker på bekostnad av våra gemensamma resurser. Vår välfärd, från skola och omsorg till kultur och fritid, riskerar att drabbas hårt, säger Joakim Wallström, kommunalråd för Vänsterpartiet, i ett pressmeddelande.

Allianspartierna har, liksom majoriteten, lagt fram en offensiv budget. En av de större skillnaderna är en större satsning på skolan. De anser också att kommunen kan minska de medel som läggs på hög för framtida investeringar.

– Vi stärker välfärden istället, säger Per Boström, gruppledare för Kristdemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.