Lorents Burman (S) kommunalråd i Skellefteå står vid ett podium i Kulturtrappan i Sara kulturhus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Krisen påverkar inte budgeten vi lagt idag” – se varför kommunalrådet Lorents Burman (S) menar att Skellefteå kommun kan fortsätta satsa stort. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Skellefteå storsatsar på skola och infrastruktur – trots Northvolts kris

Uppdaterad
Publicerad

Trots Northvolts kris planerar Skellefteå kommun att fortsätta sina stora satsningar under de kommande tio åren. Detta meddelades av den styrande majoriteten när deras budgetförslag presenterades på måndagen.

– Även i turbulenta tider måste vi se framåt, säger kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman (S).

Skellefteå upplever snabb tillväxt och har under det senaste året ökat sina skatteintäkter med över 400 miljoner kronor. Kommunalrådet menar att detta möjliggör ökade investeringar i skola, vård och omsorg.

– Vi måste säkerställa en god välfärd. Det är det mjuka värdet av att ha en växande kommun, säger kommunalrådet Lorents Burman (S).

Trots att Northvolt skakar och har varslat 1 000 personer i Skellefteå, omfattar budgetförslaget fortfarande satsningar på över 10 miljarder kronor under tio år.

– Grundförutsättningarna ser bra ut på lång sikt. Det kommer nog att vara både upp- och nedgångar. Vi bör inte förvänta oss något annat de kommande tio åren, säger Lorents Burman (S).

Bostäder och industrier

Förväntningarna justeras dock något när det gäller mark för bostäder och nya företag. Den dryga miljard kronor som nu avsätts är något mindre än i fjolårets budget.

– Vi har fortfarande tomter som vi ännu inte lyckats marktilldela eller sälja. Men det är fortfarande en betydande summa, säger förste vice kommunalrådet Evelina Fahelsson (S).

Oppositionen kritisk

Moderaternas gruppledare Andreas Löwenhöök är kritisk till majoritetens budgetförslag och anser att skolan får för lite resurser.

– Det måste finnas utrymme för omställning. Satsningar på skola och utbildning är helt centrala, tillsammans med ett bättre företagsklimat. Det sistnämnda saknas i majoritetens förslag, säger han.

Allianspartierna i Skellefteå kommer att presentera sitt skuggbudgetförslag nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.