Tre personer står framme vid ett podium med en skylt som informerar om att 1 600 anställda kommer att få lämna Northvolt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Blir ett arbete för oss tillsammans med andra att lösa detta” – hör kommunalrådet i Skellefteå om storvarslet. Foto: SVT

Efter Northvolts storvarsel – Skellefteå kommun håller pressträff

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kom chockbeskedet att 1 000 personer varslas från Northvolt i Skellefteå. Kommunalrådet Lorents Burman (S) menar att kommunen nu kraftsamlar tillsammans med flera aktörer för att behålla personer i kommunen.

– Vi ska ta till extra åtgärder för att samordna det här, säger han.

Efter beskedet från Northvolt höll Skellefteå kommun och Länsstyrelsen i Västerbotten en gemensam pressträff.

Kommunen har dialog med näringslivet, regionen, Länsstyrelsen och Arbetsförmedlingen om hur de som förlorar jobbet på Northvolt ska kunna hitta nya anställningar. Länsstyrelsen har det regionala statliga samordningsansvaret.

– Det är ett tråkigt besked för oss som län. Vi kraftsamlar nu tillsammans, säger Helene Hellmark Knutsson landshövding i Västerbotten.

”Gör allt som står i vår makt”

Man ska tillsammans med flera aktörer i länet arbeta för att arbetskraften ska stanna i regionen.

– Vi ska göra det som står i vår makt och se till att skapa förutsättningar för att kompetensen kan tas till vara i Skellefteå kommun, säger Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå.

Arbetare kan tvingas lämna landet

Bland de som berörs av varslet finns enligt kommunen anställda som inte är medborgare i EU utan är här och arbetar genom arbetstillstånd. Dessa riskerar vid en uppsägning att tvingas lämna landet.

– Regeringen behöver hitta lösningar för att de som har arbetstillstånd ska kunna stanna i stället för att tvingas lämna landet. Vi behöver säkra kompetens och arbetskraft så att näringslivet och Sverige inte tappar fart i den gröna omställningen, säger Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.