En delad bild som visar två sektioner: till vänster en person som står framför en stor maskin, klädd i en svart tröja och med sin hand i fokus, och till höger en bild av en byggarbetsplats med en grusväg, lastbilar och en stor lagerbyggnad i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
1 600 personer får lämna Northvolt enligt ett pressmeddelande. Foto: TT

1 600 får lämna Northvolt

Uppdaterad
Publicerad

1 600 får lämna batterifabriken Northvolt, det uppger företaget i ett pressmeddelande. Tjänsterna är fördelade på 1 000 tjänster i Skellefteå, 400 i Västerås och 200 Stockholm.

”Vi måste nu fokusera all energi och alla investeringar på vår kärnverksamhet”, säger vd Peter Carlsson i pressmeddelandet. Han har själv varit på plats i Skellefteå och personalmötet väntas äga rum efter lunch.

Företaget meddelar vidare att ”expansionsprojektet Northvolt Ett” i Skellefteå kommer att avbrytas.

I Västerås kommer ”Northvolt Labs” att pausas men de ”grundläggande plattformarna” kommer att vara kvar för att behålla möjligheter till produktutveckling, skriver företaget.

För Stockholms del är det tjänster som rör ”koncernstödsfunktioner” som dras in.

– Det är ett dramatiskt besked, en mycket större personalneddragning än man sade för bara några veckor sedan, säger SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström.

Ekonomisk kris

De senaste två åren har det stått klart att batteritillverkaren har stora problem med att öka produktionen, vilket bland annat drabbat den svenska lastbilstillverkaren Scania. Fabrikens produktion har den senaste tiden legat på fem procent av den totala kapaciteten.

De senaste månaderna har det dessutom blivit tydligt att bolaget blöder pengar och att man haft svårt att få in nytt kapital.

– Det är en ekonomisk kris och nu försöker Northvolt dramatiskt kapa kostnader och fokusera på att få någonting att fungera, säger Kristina Lagerström.

Förhandlingar med facket

Akademikerföreningen har tillsammans med andra berörda fackförbund suttit i förhandlingar med Northvolt.

– Att förlora sitt arbete är tungt och många medlemmar har nu en tuff tid framför sig. Vår uppgift nu är att stötta våra medlemmar och bidra till att de snabbt hittar nya arbeten, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Texten uppdateras

Tidningsrubriker om Northvolt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Problemen för Northvolt har avlöst varann – se sammanfattningen i videon ovan. Foto: Skärmdumpar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.