Northvolts vd Peter Carlsson och fabriken i Skellefteå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett dråpslag” – hör SVT:s reporter på plats utanför batterifabriken i Skellefteå om beskedet. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT/ Magnus Lejhall/TT

1 600 jobb försvinner från Northvolt i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

1 600 får lämna batterifabriken Northvolt. Detta på grund av företagets ekonomiska kris. Totalt handlar det om nästan en fjärdedel av alla anställda i Sverige.

– Det är jättetungt men nödvändigt. Det är klart att man personligen kan känna sig vemodig över att behöva ta såna här beslut. Inte minst för personerna och familjerna som drabbas, säger Peter Carlsson, vd på Northvolt.

Det handlar om 1 000 tjänster som försvinner i Skellefteå, 400 i Västerås och 200 i Stockholm.

I Skellefteå stoppas utvecklingen av projektet Northvolt Ett. För Västerås del bromsas ”Northvolt Labs” och kvar blir bara grundläggande produktutveckling. I Stockholm försvinner tjänster från huvudkontoret, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Ekonomisk kris för Northvolt

– Det är ett dramatiskt besked, en mycket större personalneddragning än de 300 jobb som man pratade om för bara några veckor sedan, säger SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström.

Ekonomisk kris

De senaste två åren har det stått klart att Northvolt har stora problem med att få fart på batteritillverkningen, vilket bland annat drabbat den svenska lastbilstillverkaren Scania. Fabrikens produktion har den senaste tiden legat på bara en bråkdel av kapaciteten.

Dessutom har det blivit tydligt att bolaget blöder pengar och att man har svårt att få in nytt kapital. Nu stoppas alla planer på expansion med nya fabriker på fler orter.

– Det är tuffare finansiell marknad. Det här året har det varit en hel del negativa rörelser i elbilsförsäljningen i hur olika biltillverkare har pratat om deras ambitionsnivåer. Det påverkar också investerarna, säger Peter Carlsson.

– Nu måste vi dra ner våra kostnader och fokusera på det som är kärnan. Vi jobbar hårt för att komma till lönsamhet.

Förhandlingar med facket

Akademikerföreningen har tillsammans med andra berörda fackförbund suttit i förhandlingar med Northvolt.

– Att förlora sitt arbete är tungt och många medlemmar har nu en tuff tid framför sig. Vår uppgift nu är att stötta våra medlemmar och bidra till att de snabbt hittar nya arbeten, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Pressträff med regionala myndigheter

Skellefteå kommun håller gemensam pressträff med Länsstyrelsen i Västerbotten under eftermiddagen.

Tidningsrubriker om Northvolt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Problemen för Northvolt har avlöst varann – se sammanfattningen i videon ovan. Foto: Skärmdumpar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet