Vinterbild över batterifabriken Northvolt Ett i Skellefteå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om Northvolts köldproblem och varför kemikalien NMP läckt när det blivit riktigt kallt – i klippet. Foto: SVT

Northvolt inte byggt för kyla: Giftig kemikalie läcker när rör fryser

Publicerad

Northvolt har haft felbyggda rör som läckt den giftiga kemikalien NMP återkommande. Det kan SVT avslöja. Skälet är att anläggningen där man tar emot kemikalieleveranserna inte är byggd för att klara kylan i Skellefteå.

NMP används i batteritillverkningen. Det är ett giftigt lösningsmedel som kan ge fosterskador, frätskador och skada luftvägarna. Det är så farligt att EU har begränsat användningen av det.

Den senaste tiden har det rapporterats flera gånger i media att personal på Northvolt har utsatts för läckor av NMP på olika ställen i fabriken.

Ekonomisk kris för Northvolt

– Om exponeringen är så hög att det behövs sjukhusbesök är det ju något som är fel. Den begränsning som finns i EU bygger på att det inte ska bli exponering som leder till några risker, säger Bert-Ove Lund, toxikolog på Kemikalieinspektionen.

Och nu visar dokumentation på Northvolt, som SVT tagit del av, att anläggningen som tar emot och lagrar NMP på fabriken är felbyggd.

Systemet tål inte kylan i Norrland

Byggnaden där tankarna och rören med NMP finns är inte uppvärmd. I stället regleras temperaturen på kemikalien med vattenrör och fjärrvärme. Problemet är bara att systemet inte tål kylan i Skellefteå.

Systemet har frusit sönder ett flertal gånger och både vatten och NMP har läckt ut från rören. I vintras var stora delar av golvet i byggnaden täckt av is och NMP. Det är också svårt att se exakt var rören läckt eftersom de är täckta med isolering.

Länsstyrelsen i Västerbotten, som ansvarar för miljötillsynen och dit Northvolt har anmält NMP-läckage som haft andra orsaker, har inte fått kännedom om den felbyggda och läckande anläggningen, uppger handläggare till SVT.

Efter den senaste vintern, när det var minus 35 grader tre dagar i rad i Skellefteå och kallare än minus 30 fler dagar än så, måste nu anläggningen med NMP byggas om, enligt uppgifterna till SVT.

Northvolt: Detaljerade riskbedömningar

Northvolt vill inte svara på frågor i intervju, men skriver i mejl att företaget gör detaljerade riskbedömningar, har flera säkerhetsbarriärer om någon inte fungerar, och att utsläpp som anmälts till länsstyrelsen hanterats enligt tillstånd och i vissa fall inte kommit ut i miljön.

Bolaget skriver att anläggningen är byggd för klimatet i Skellefteå, att läckor i den delen av byggnaden som tar emot NMP inte är relaterade till anläggningens utformning, men att man vidtagit förebyggande åtgärder.

VAD ÄR NMP?

NMP är ett lösningsmedel som används inom industrin. EU har infört begränsningar för att skydda dem som arbetar med ämnet.

Enligt Northvolts miljörapport till Länsstyrelsen i Västerbotten använde fabriken 757 ton NMP under 2023.

Det fullständiga namnet för NMP är N-metyl-2-pyrrolidon.

Källa: Länsstyrelsen Västerbotten och Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet