Delad bild. En drönarbild över Northvolts batterifabrik i Skellefteå och kommunalrådet Evelina Fahlesson, Socialdemokrat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kanske det här ger oss möjlighet till en mer hållbar tillväxt av vårt samhälle” – se Skellefteås kommunalråd Evelina Fahlesson (S) kommentera Northvolts besked om att en del av batterifabriken stänger tills vidare. Foto: Arkivbild/SVT, Evelina Dahlberg/SVT

Beskedet från Northvolt: Del av fabriken i Skellefteå stängs

Uppdaterad
Publicerad

En del av fabriken i Skellefteå stängs och personal varslas om neddragningar. Northvolt står inför ekonomiska utmaningar och nu görs stora förändringar inom företaget. Det meddelade batterijätten på måndagen.

Cirka 300 personer, motsvarande 10 procent av bolagets anställda i Skellefteå, jobbar i den delen av fabriken som berörs.

Northvolt meddelar i pressmeddelandet att man håller på med en strategisk översyn på grund av en utmanande ekonomisk situation, och att detta är ett första steg.

Ekonomisk kris för Northvolt

Företaget kommer att fokusera på storskalig celltillverkning och försöka att minska kostnaderna. För att göra detta kommer verksamheten omstruktureras och personal kan komma att varslas, meddelar företaget.

Den delen av fabriken som påverkas i Skellefteå är Northvolt Ett Upstream 1-anläggningen, som producerar nyckelkomponenten i batterier.

Oklart hur många som varslas

Det är än så länge oklart hur många personer som kan komma att varslas. Det pågår diskussioner med fackförbunden och Northvolt skriver att de gör allt de kan för att minimera behovet av uppsägningar.

”Med den strategiska översynen igång måste vi vidta några tuffa åtgärder för att säkra grunden för Northvolts verksamhet, förbättra vår finansiella stabilitet och stärka vår operativa prestanda”, skriver Peter Carlsson, vd för Northvolt i pressmeddelandet.

Fackförbundet IF Metall vill inte ställa upp på intervju om situationen i nuläget:

”Förhandlingar kommer att upptas till veckan och i övrigt är det för tidigt att uttala sig. Vårt huvudfokus är att stötta våra medlemmar”, skriver IF Metalls lokala samordnare Lena Lundgren i ett sms till SVT.

Ett turbulent år

Det har stormat en del kring företaget på senaste – bolaget har tidigare meddelat att planerna på en fabrik i Borlänge läggs ned. På måndagen kom också uppgifter om att bolagets fabrik i Kanada kan bli försenad med över ett år.

Northvolt kan även komma att ta in nya ägare till sin anläggning i Gdansk, Polen. Batteritillverkaren tillägger att planerna på satsningarna i Heide, Tyskland, och Montreal, Kanada, kan komma att justeras, skriver TT.

Kommunalrådet känner ingen oro

Skellefteås kommunalråd Evelina Fahlesson (S) säger att kommunen haft en regelbunden dialog med Northvolt sedan etableringen i Skellefteå och att hon inte ser något alarmerande med dagens besked från batteritillverkaren.

– För oss är det här ett besked om att man vill skapa en stabil plattform för etableringen i Skellefteå. Att man gör en sådan här strategisk översyn är inget som skapar en oro för oss, utan vi ser det som en riktning som det här företaget behöver ta, säger Fahlesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet