Nu uttalar sig Peter Carlsson, Vd Northvolt. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Northvolt överväger bromsa internationella planer

Uppdaterad
Publicerad

Batteritillverkaren Northvolt överväger att bromsa sina omfattande internationella planer.

– Vi har varit lite för aggressiva i våra expansionsplaner och det är det vi nu ser över, säger vd Peter Carlsson till Dagens industri.

Beskedet kommer efter den senaste tidens turbulens till följd av bland annat mystiska dödsfall i Skellefteå, försenade leveranser och ett stoppat fabriksbygge i Borlänge.

Northvolt har de senaste åren investerat 60 miljarder kronor på att växa, skriver Di. Det handlar om fabriken i Skellefteå och utvecklingsanläggningen i Västerås. Men också planerna på nya fabriker i Göteborg, tyska Heide och kanadensiska Montréal.

Batterifabriken Northvolt

Fokuserar på Skellefteå

Enligt Peter Carlsson måste bolaget nu bättre fokusera ”på det som är kärnan i verksamheten”. Inte minst tynger den haltande produktionen i Skellefteå.

– För att kunna gå vidare i Tyskland och Montréal är det fundamentalt att vi har fått Skellefteå till den moderfabrik som planen bygger på. När vi nu ligger efter planen behöver vi därför göra en översyn av efterföljande steg och det är något vi jobbar på just nu, säger han till Di.

Finns det en risk att uppmärksamheten kring de här dödsfallen försenar er ytterligare?

– Jag ser inte att det påverkar det arbete som vi gör för att skala upp produktionen, men vi tar naturligtvis allvarligt på de här tre dödsfallen som har skett. Det är väldigt tragiskt för de familjer som har förlorat en närstående, men vi kan inte hitta något samband med fabriken.

Dröjer ytterligare att nå full kapacitet

Full kapacitet i Skellefteåfabriken väntas nu nås 2026, i stället för 2025.

– Jag skulle inte säga att det är kris, men det är väldigt fokuserat och folk förstår vikten av att vi möter våra planer, primärt för Skellefteå, säger Carlsson.

Han ångrar inte att man valt Skellefteå men medger att vissa saker varit svåra.

– Vi insåg inte fullt ut vilket jobb det skulle bli att ta in så mycket människor i inflyttning. Det är svårt och dyrt att hitta permanenta bostäder och det är väldigt dyrt att flyga dit. Vi hade kanske gjort det hela något långsammare för att säkerställa att ekosystemet runt omkring hänger med, säger Peter Carlsson till DI.

Exakt hur tidsplanen för Kanada och Tyskland påverkas är oklart, men enligt Carlsson blir styrelsens strategidagar i september viktiga ”för att justera planen”.

SVT har sökt Peter Carlsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre personer har omkommit i sina hem efter arbetspass på Northvolt. I videon får du en sammanfattning av det viktigaste som hänt – på 60 sekunder. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet