Matti Kataja kommunikationschef Northvolt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Northvolts kommunikationschef Matti Kataja har tidigare berättat om de interna utredningarna som gjorts. I videon kan du höra mer om detta. Foto: Tommy Forsgren, SVT

Interna rapporten från Northvolt: Så arbetade de anställda innan de dog

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer har avlidit under oklara omständigheter efter sina arbetspass på batterifabriken i Skellefteå. SVT har tagit del av den rapport som Northvolt har skickat in till Arbetsmiljöverket. I den framkommer vilka ämnen som tre av de avlidna kan ha kommit i kontakt med.

– Baserat på rapporten kan man inte säga så mycket eftersom det inte framkommer hur mycket, hur länge och i vilket sammanhang personerna kan ha exponerats för kemikalierna, säger Ilona Silins, toxikolog på Kemikalieinspektionen.

Polis utreder fyra dödsfall

19-åringen som avled i början av året arbetade på avdelningen DS1 Stacking. Enligt Northvolts egen rapport kan anställda som vistas där exponeras för partiklar från elektrodmaterial, till exempel grafit på aluminium och kopparfolie.

Dödsfall bland Northvolt-anställda i Skellefteå

30-årige Hamid, som drunknade under oklara omständigheter, arbetade som materialflödesingenjör i EF2/Degas-området i FA1-byggnaden. Hans dagliga arbetsuppgifter inkluderade att lösa operativa problem och stödja driftsättningen av produktionslinjen.

Listat kemikalier de hanterat

Per-Håkan Söderström, 59, var underhållstekniker och arbetade med att byta pumpar och en viss typ av tankar. Han hade tidigare arbetat i DS1 och DS2.

Det enda gemensamma ämnet som kan kopplas till samtliga personerna är isopropylalkohol (IPA), ett sorts rengöringsmedel.

– Utifrån ämnets klassificering ser det inte ut som det skulle kunna orsaka någon allvarligare skada, säger Ilona Silins.

Toxikologen: Farliga egenskaper

Både 19-åringen och 59-åringen arbetade i miljöer där de kan exponeras för partiklar från elektrodmaterial, såsom NMC (nickel, mangan, kobolt) och grafit.

Båda hanterade också NMP, 1-Metyl-2-pyrrolidinon, ett ämne som används för att tillverka litiumjonbatterier.

– Vi kan se på klassificeringarna att kemikalierna som används har flera farliga egenskaper, särskilt NMC som är akut giftigt vid inandning. Jag tycker att det är svårt att utläsa något om risken för allvarliga hälsoeffekter, säger Ilona Silins och fortsätter:

– Det finns skyddsåtgärder för att inte bli exponerad för de här ämnena och det står i rapporten om hur man ska använda skyddsutrustning bland annat.

Sodexo följer utredningen

Mahari Bakari, 33 år, var anställd av Sodexo men arbetade på Northvolt. Sodexo har efter dödsfallet undersökt arbetsmiljön.

– Vi har kontrollerat att gällande arbetsmiljörutiner följts och bistår med information till de externa utredningar som pågår, säger Eva Kristensson, kommunikationschef på Sodexo.

Ämnen som personerna hanterat på Northvolt

NMP, 1-Metyl-2-pyrrolidinon:

1-Metyl-2-pyrrolidon (NMP) är ett lösningsmedel som används inom industrin. Det är bland annat bedömt som fosterskadande och inom EU har man beslutat om en begränsning för att skydda dem som arbetar med ämnet.

NMC, (litium)-nickel-mangan-kobolt-oxid:

Består av olika metalloxider, litium, mangam, kobolt och nickel. Kan orsaka cancer och skador på lungorna. Kan skada foster.

IPA, isopropylalkohol:

Ett slags rengöringsmedel. Har en acetondoft och åtföljande andningsdepression utgör den största risken. Medlet också irriterande på slemhinnor varför kräkningar och buksmärtor är vanliga.

Källa: Kemikalieinspektionen, Giftinformationscentralen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsfall bland Northvolt-anställda i Skellefteå

Mer i ämnet