Två bild med porträttbild på Northvolts kommunikatör Matti Kataja och LO:s ordförande Johan Lindholm som intervjuas av media.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns mer att önska” – se LO-basens intryck efter blixtbesöket och Northvolts svar på kritiken. Foto: Tommy Forsgren/SVT

LO-toppen kritisk efter besöket på Northvolt i Skellefteå: ”Finns mer att önska”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen besökte LO:s ordförande Johan Lindholm batterifabriken i Skellefteå. Han ser tydliga brister på arbetsplatsen och har haft en dialog med företaget.

– Det finns mer att önska, säger Johan Lindholm.

Under sommaren har det rapporterats om fyra oförklarliga dödsfall bland personalen på fritiden. Dödsfallen utreds av polisen, men det saknas brottsmisstanke.

Förra veckan avslöjade Ekot att personal uppmanats att fortsätta jobba efter ett gasutsläpp. Northvolt menade dock att skyddsutrustningen skulle klara höga nivåer ammoniak. Enligt Arbetsmiljöverket ska skyddsutrustning däremot vara ett sistahandsval.

Dödsfall bland Northvolt-anställda i Skellefteå

– Det fick bägaren att fick rinna över och ta beslutet att åka upp hit direkt. Jag har idag försökt skaffa en bild av vad som pågår här, säger Johan Lindholm.

”Hårda vittnesmål”

LO:s ordförande mötte bland annat lokala företrädare, skyddsombud och företagsledningen på batterifabriken.

– Det var hårda vittnesmål från fackligt förtroendevalda. Det finns mer att önska när det kommer till riskbedömningar och rapporteringar och saker som hänt, säger Johan Lindholm.

Enligt LO-ordföranden vittnar företagsledningen om växtvärk.

– Det är upp till 100 olika nationaliteter och olika arbetskultur på samma arbetsplats. Vi har haft en rejäl diskussion om detta. Företaget är helt på banan.

Ska ha fortsatt dialog med Northvolt

Johan Lindholm säger att han kommer att följa upp detta framöver.

– Vi ska ha en dialog framåt när det gäller utbildningsinsatser bland annat. Det finns ingen arbetsgivare i något företag som inte ska förstå att han eller hon har det övergripande arbetsmiljöansvaret. Det har inte fungerat.

Northvolt tycker att mötet var givande.

– Det här är saker vi tar till oss. Jag tycker det är jättebra och det här är sånt vi arbetar med, säger Matti Kataja, kommunikatör på Northvolt.

En drönarbild över batterifabriken i Skellefteå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad har hänt i utredningen kring Northvolt? Se en sammanfattning i videon ovan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsfall bland Northvolt-anställda i Skellefteå

Mer i ämnet