Hamid Raza arbetade på Northvolt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Northvolt-anställde Hamid Raza dog. Nu kräver hans familj att dödsfallet utreds. Foto: Privat, Northvolt pressbild

Polis utreder Hamids död – arbetade på Northvolt

Uppdaterad
Publicerad

Hamid Raza blev 30 år gammal. Hans död är det fjärde fallet som polisen nu utreder om det har en koppling till arbetsmiljön på batterifabriken i Skellefteå.

– Vi vill ha fakta och en ordentlig utredning, säger hans kusin Muhammad Hammad Sami.

Klockan 19.28, lördagen den 13 juli fick Räddningstjänsten i Skellefteå larm om att en person höll på att drunkna vid Falkträskbadet strax utanför stan.

När de kom fram hade privatpersoner redan dragit upp mannen ur vattnet och påbörjat hjärt- och lungräddning. I ilfart fördes han med ambulans till Skellefteå lasarett, lades i respirator och fick intensivvård. I nästan en vecka kämpade sjukvården men Hamid Razas liv gick inte att rädda. Den 19 juli dog han.

Dödsfall bland Northvolt-anställda i Skellefteå

Polisen: ”Det är besvärande”

Kort därefter valde Polisen att inkludera även det här fallet i utredningen av de dödsfall som inträffat bland personer som arbetat vid Northvolt.

– Att mannen drunknat behöver inte betyda att det var den primära dödsorsaken. Obduktionen har inte kunnat fastställa någon dödsorsak, säger polisens utredningsledare Patrik Åström, vilket även tidningen Norran rapporterat.

– Det är besvärande att fullt friska människor avlider utan att man kan fastställa dödsorsak och att de har jobbat på samma arbetsplats, säger Patrik Åström.

Begravdes hemma i Pakistan

För Hamid Razas familj och vänner kom beskedet om hans död som en chock.

– Vi kan inte förstå vad som har hänt. Hamid hade inga hälsoproblem och simmade riktigt bra, säger kusinen Muhammad Hammad Sami.

Hamid Raza och hans fru hade efter flera års studier flyttat till Sverige och Skellefteå för att jobba på Northvolt.

Nu är deras dröm om en framtid här slagen i spillror. Hamids kropp flögs hem till Pakistan och under förra veckan hölls en begravning i hans hemby.

– Det här har varit en riktigt tuff tid för oss, säger Muhammad Hammad Sami.

Så säger Northvolt och Polisen om dödsfallet

Matti Kataja, kommunikationschef Northvolt:
”Jag har nu fått bekräftat av polisen att det dödsfall som de refererar till är en kollega som omkom efter en tragisk drunkningsolycka som inträffade på fritiden, utanför arbetet, under juli månad.

Det vore bra om polisen kunde varit tydliga med detta för att undvika spekulationer då uppgifterna självklart skapar oro och leder till ytterligare ryktesspridning.

Vi tycker att det är bra att polisen gör en undersökning och vi samarbetar med den fullt ut.”

Patrik Åström, utredningsledare Polisen region Nord:
– Det som sticker ut är just att man inte kan fastställa någon dödsorsak. Det är det som är graverande i alla de här fallen, att det inte finns någon konkret dödsorsak.

Allt fokus nu ligger på att få ta del av analyserna, om vi hittar någonting som kan knytas till arbetsplatsen eller någonting annat. I nuläget finns ingen misstanke om brott, det är analyserna som vi väntar på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsfall bland Northvolt-anställda i Skellefteå

Mer i ämnet