Northvolts fabrik i Skellefteå från ovan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Graverande att man inte har en konkret dödsorsak” – polisen Patrik Åström berättar om miljöbrottsenhetens syn på dödsfallen kopplade till Northvolt. Foto: SVT

Ytterligare en Northvolt-anställd död i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare ett dödsfall samt ett akut sjukdomsfall har inträffat efter arbete på batterifabriken i Northvolt i Skellefteå. Detta skriver polisen. Polisen ser än så länge inget konkret samband mellan någon av händelserna.

Sedan tidigare utreder miljöbrottsgruppen i polisregion Nord ett eventuellt samband mellan tre dödsfall i Skellefteå där de döda personerna arbetade på Northvolt.

Nu har polisen fått kännedom om ytterligare ett dödsfall samt ett akut sjukdomstillbud. Sjukdomsfallet inträffade på arbetsplatsen, medan dödsfallet skedde utanför arbetet. Båda ägde rum i juli.

Dödsfall bland Northvolt-anställda i Skellefteå

Vad är det som får er att titta på det fjärde dödsfallet?

– Det som sticker ut är just att man inte kan fastställa någon dödsorsak och det kanske är det som är graverande i alla de här dödsfallen, och då tittar man på gemensamma nämnare, och då är det arbetsplatsen. Det är först när vi får analysresultaten som vi har något konkret att komma med, eller kanske inte, säger Patrik Åström vid polisens miljöbrottsenhet i region Nord.

Polisen: Finns ingen brottsmisstanke

Enligt polisen finns det inget konkret samband mellan någon av händelserna och man har inte kunnat klarlägga vad som orsakat händelserna.

Utredningen fortsätter och att det kommer att dröja ytterligare några veckor innan alla analyser är klara.

Samtliga utredningar som rör dödsfallen är rubricerade utan misstanke om brott. Gällande den utredning som rör vållande till sjukdom, har ingen förundersökning inletts.

Northvolt: ”En tragisk drunkningsolycka”

Northvolts kommunikationschef Matti Kataja skriver i ett mejl till SVT att dödsfallet är en kollega som omkom efter en tragisk drunkningsolycka som inträffade på fritiden: ”Det vore bra om polisen kunde vara tydliga med detta för att undvika spekulationer då uppgifterna självklart skapar oro och leder till ytterligare ryktesspridning”.

Northvolt tycker att det är bra att polisen gör en undersökning och skriver att de ”samarbetar med den fullt ut”.

Huvudskyddsombudet på Northvolt Mikael Stenmark hade inte fått information om dödsfallet. Se hans reaktion i klippet nedan.

Mikael Stenmark, huvudskyddsombud vid batterifabriken Northvolt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kommer som en överraskning” – Northvolts huvudskyddsombud Mikael Stenmark berättar om sin reaktion på den senaste utredningen. Foto: Patrik Samuelsson/SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsfall bland Northvolt-anställda i Skellefteå

Mer i ämnet