I september ska Arbetsmiljöverket genomföra en anmäld inspektion på Northvolt i Skellefteå, men redan i onsdags dök myndigheten upp på batterifabriken. Foto: SVT

Arbetsmiljöverket genomförde oanmäld inspektion på Northvolt efter olyckor och tillbud

Uppdaterad
Publicerad

I början av september ska Arbetsmiljöverket genomföra en inspektion på Northvolt i Skellefteå. Anledningen är de senaste tidens olyckor och tillbud som har skett på batterifabriken – och redan den 7 augusti genomfördes en oanmäld inspektion.

– Efter de händelser som inträffat på Northvolt under våren och sommaren men också på grund av de uppgifter som nått oss via media, tips och polis valde vi att göra en oanmäld inspektion, säger Madeleine Wahter, sektionschef på Arbetsmiljöverket, till SVT.

Den gjordes framför allt för att få underlag inför ännu en inspektion.

Arbetsplatsolyckor på Northvolt i Skellefreå

– Onsdagens inspektion med inhämtandet och klargörandet av information kommer att följas upp vid en föranmäld inspektion i början av september, säger hon.

Flera myndigheter utreder Northvolt

Arbetsmiljöverket begärde bland annat in kompletterande uppgifter i några av de ärenden som de är inkopplade i, samt fick in Northvolt och fackens syn på ett antal händelser som har rapporterats i media men inte anmälts till myndigheten.

– Vi frågade upp om hur det går med deras pågående utredningar, säger Madeleine Wather.

Batterifabriken i Skellefteå utreds av olika myndigheter för ett antal händelser och Arbetsmiljöverket är inkopplat i flera av dem. Utredningarna om anställda som har dött i anslutning till arbetspass leds däremot av polisen.

Företaget kan förbereda sig inför nästa inspektion

Northvolt har informerats om nästa inspektion så att företaget, skyddsombud och andra personer med relevanta kompetenser kan vara med och förbereda sig.

Arbetsmiljöverkets syfte med inspektionerna att undersöka vilka rutiner kring arbetsmiljö Northvolt har och hur företaget hanterar risker i verksamheten.

Northvolt har tidigare uppgett för SVT att arbetsmiljön är högt prioriterad.

”Redan från dag ett får nyanställda utbildning i arbetsmiljö och säkerhet som är direkt anpassad efter vår verksamhet. Vi säkerställer såklart också att alla personer har de skyddskläder och utrustning som krävs för den specifika rollen, arbetsuppgiften och området som man jobbar i. Allt kan alltid förbättras, det är grundpremissen i ett systematiskt arbetsmiljöarbete”, skrev kommunikationschefen Matti Kataja till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbetsplatsolyckor på Northvolt i Skellefreå

Mer i ämnet