Ytterligare en arbetsplatsolycka inträffade under söndagen vid Northvolys batterifabrik i Skellefteå Foto: SVT

Ny arbetsplatsolycka på Northvolt i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

En person ska ha exponerats för elektrolytånga på företaget Northvolt i Skellefteå vid lunchtid på söndagen. Två personer fördes till sjukhus och har nu fått lämna, uppger företaget. Händelsen kommer att rapporteras till Arbetsmiljöverket.

”Det vi vet är att det skedde utanför produktionen, i ett av våra laboratorium som vi använder för kvalitetskontroll. Personerna skulle utföra ett rutinarbete där avfall efter en kvalitetskontroll skulle hanteras, och i samband med detta blev en person under ett par sekunder exponerad för någon typ av ånga. Den andra personen blev inte exponerad, men befann sig i närheten med skyddsutrustning”, skriver Northvolts presschef Matti Kataja i ett pressmeddelande.

Minst 26 allvarliga olyckor har skett på Northvolts anläggningar sedan 2019, enligt DN, som gått igenom dokument från Arbetsmiljöverket och polisen.

Arbetsplatsolyckor på Northvolt i Skellefteå

”Vår egen personal från vår interna räddningstjänst kunde snabbt vara på plats och redan innan ambulansen kommit fram hade personerna sanerats. Personerna fick därefter åka till sjukhus för vidare undersökning”, skriver Matti Kataja.

Efter undersökning har det konstaterats att personerna mår väl och båda har nu lämnat sjukhuset, meddelar företaget.

Enligt Kataja har en intern undersökning påbörjats för att se hur detta kunde inträffa.

Andats in kemikalier

Sjukvårdsledaren Christoffer Wentzell vid ambulansen i Skellefteå meddelar i ett pressmeddelande att de två drabbade är lindrigt skadade och att de har förts till akutmottagningen med ambulans. Enligt honom ska de två ha andats in kemikalier.

Insatsledaren Magnus Nyberg vid räddningstjänsten i Skellefteå bekräftar att det finns kemikalier i elektrolytångan.

– Det är i en del av batteritillverkningsprocessen som ångan uppstår. Jag vet inte exakt vilka ämnen som finns i den, men det är inte jättebra att andas in ångan, säger Magnus Nyberg.

Dödsfall utreds

En dödsolycka i november i fjol utreds av åklagare. En man i 25-årsåldern, som skulle underhålla en maskin, brännskadades så svårt i en explosion att han senare avled på sjukhus.

Det pågår även en polisutredning som söker eventuella samband mellan tre oförklarliga dödsfall. Tre män har vid olika tillfällen hittats döda efter sina arbetspass på Northvolts batterifabrik i Skellefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbetsplatsolyckor på Northvolt i Skellefteå

Mer i ämnet