Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har inte den kunskapen ännu” – hör forskaren Ingvar Bergdahl om utmaningarna med den snabba utvecklingen inom nya industrier i norr. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Forskare om Northvolt: ”Risker med nya industrier i norr”

Uppdaterad
Publicerad

De tre dödsfallen på Northvolt, som utreds av polisen, har väckt reaktioner bland forskarna. Enligt Ingvar Bergdahl från Umeå universitet vet de i dag lite om vad anställda kan bli exponerade för inom de nya industrierna som har etablerats i norra Sverige.

– När man börjar arbeta på nya sätt med nya ämnen så kommer det uppstå risker som vi inte känner till idag, säger han.

Tidningen Ny teknik rapporterar om att det finns en oro bland forskare efter att tre anställda på Northvolt omkommit efter sina arbetspass på bara ett halvår.

Ingvar Bergdahl, docent i arbets- och miljömedicinsk toxikologi vid Umeå universitet, säger till SVT att forskningen inte hinner med i utvecklingen inom nya industrierna.

Anställda dog efter arbetspass på Northvolt i Skellefteå

– Om det vore blybatterier så skulle jag veta massor om produktionen och vad folk blir exponerade för och vad hälsoeffekterna är. Men i och med den snabba utvecklingen så har vi inte den kunskapen ännu och det oroar oss.

När företag utvecklar ny teknologi och de anställda riskerar exponeras för nya ämnen är det enligt Bergdahl viktigt att företagen arbetar systematiskt med arbetsmiljöfrågor.

– Att bygga upp det är ganska svårt när det ska gå fort. Men det är det som krävs i arbetsmiljön för att lyckas.

Northvolt: ”Vi har kunskap och egna experter”

Northvolt skriver i ett mejl till SVT att ”det är svårt att bemöta generella påståenden och spekulationer från en utomstående som saknar insyn i vår verksamhet. Men vi vill vara tydliga med att vi har god kunskap om alla de material vi använder i våra processer. Vi har egna och externa experter på kemikalier som gör riskanalyser och riskbedömningar.

Man ska komma ihåg att även om batteritillverkning är en ny industri i Sverige har den funnits länge i andra länder, vilket innebär att det finns en omfattande kunskap om hur dessa material ska hanteras korrekt och säkert.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anställda dog efter arbetspass på Northvolt i Skellefteå

Mer i ämnet